2010. november 30., kedd

Narancsos csokoládés nyúl édesköménnyel - Flat Cat


Hozzávalók 2-3 főre:
50 dkg nyúl lapocka (6 db csontos első láb)
4 dkg salotta
5-7 dl nyúl alaplé
2 dkg étcsokoládé (88%)
1 kisebb narancs finomra reszelt héja
1 cm friss csili
1 ek olívaolaj
2 dkg vaj
4 kisebb gumó édeskömény
2 dkg vaj

Az olívaolajt felhevítem a vajjal, majd minden oldaláról elősütöm rajta a húst. Több részletben érdemes, hogy piruljon a hús és ne párolódjon. Kiszedem az edényből, majd a visszamaradt zsiradékon üvegesre sütöm a finomra aprított hagymát. Visszaszedem a húst, felöntöm 2 dl alaplével, sózom (nem nagyon, a bekoncentrálódott alaplétől elég sós lehet) majd fedő alatt igen kis lángon puhára párolom. Akkor veszem le a fedőt, amikor a hús kezd elválni a csonttól, ez úgy egy óra. Ezt követően fedő nélkül fő továbbra is igen kis láng felett, ha elpárolog alóla a folyadék és visszasül zsírjára, akkor öntök hozzá egy keveset a maradék alapléből. A folyamat végére a nyúl húsának annyira meg kell puhulnia, hogy szinte leomoljon a csontról és a benne lévő (egyébként nagyon kevés) kötőszövetes részek teljesen feloldódjanak. Fiatal pecsenyenyúlnál ez nem egy hosszú idő, másfél-két óra alatt megvan. Közben ne kavargassuk, csak rázogassuk, nehogy felrostozódjon a hús.

A húst kiszedem a serpenyőből (hőálló tálba érdemes, aztán lefedni, hogy meleg maradjon), majd a szafthoz annyi alaplevet öntök, hogy nagyjából 2 dl legyen. Felforralom a csilivel (ha csak enyhén csípősre szeretnénk, előtte magozzuk ki), lehúzom a tűzről, hozzákeverem a széttördelt csokit, hozzáreszelem a narancs héját, majd botmixerrel pürésítem. Finom szűrőn átszűröm.

Közben a maradék vajon megsütöm-párolom a vékony cikkekre vágott édeskömény gumókat.

A sült édeskömény mellé szedem a nyulat, külön tálkában adom mellé a mártást.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Flat Cat
http://flat-cat.hu/2010/11/29/narancsos-csokolades-nyul-edeskomennyel/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése