2012. április 6., péntek

Pirog - Farkas József receptje

Pirog

Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
2 tojás
16 dkg puha vaj
1 tk sütőpor
1 tk só

2,5 dl tejföl
A kenéshez:
1 tojássárgája
A szóráshoz:
szezámmag
Töltelék:

½ kg darált nyúlhús
1 vöröshagyma

bors
kakukkfű

Elkészítése:
A tésztához összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és a tejfölt, simára gyúrjuk, majd hűtőszekrényben, fóliába tekerve legalább 1 órán keresztül pihentetjük.

Töltelék:
1 fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk olajon, majd hozzáteszünk 50 dkg darált húst és jól megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket ízlés szerint.

A tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, kerek, 8 cm átmérőjű lapocskákat szaggatunk belőle. Derelye formázóba tesszük, közepére halmozunk a töltelékből, majd a szélét megkenjük felvert tojással (hogy a sülés során ne nyíljon szét), majd összezárjuk a formát. Tepsibe tesszük, megkenjük tojás sárgával, megszórjuk szezámmaggal, és megsütjük 160 fokon 20 perc. A nyers, megtöltött tésztákat le is lehet fagyasztani, és ha váratlan vendégek jönnek, a sütőben csak megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése