2011. június 1., szerda

Nyúlgerinc vadasan, erdők, mezők, dűnék ízeivel - boros versenyünkre érkezett

Egy tradicionális családi recepttel kezdtem, melyet azért kicsit megbolondítottam.

Hozzávalók (2 főre):
2-3 nyúlgerinc
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kisebb burgonya
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 ág kakukkfű
1 dl száraz fehérbor
1-1,5 dl tejföl
só,bors,ecet,cukor,mustár

A körethez:
3 közepes burgonya
1 tojás
1 e. zsír vagy esetleg vaj
liszt
maroknyi szeletelt, fagyasztott vargánya

A nyúlgerincet húsbárddal háromfelé vágom(a hátrész nélkül).Serpenyőben kevés olívaolajat hevítek és minden oldalról előpirítom a húsokat.Majd beleöntöm a bort,ami szépen feloldja a leragadt ízeket. Ezután hozzárakom a felkarikázott sárgarépát a kakukkfűágakat és a többi zöldséget is, de azokat egészben. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, fűszerezem sóval és frissen őrölt fehérborssal. Fedő alatt kb. egy óra alatt megpuhul. Ezután kiveszem a húsokat, félrerakom. A sárgarépát és a burgonyát a főzővízzel együtt turmixolom majd belekeverem a tejfölt. Ízesítem ecettel, sóval, cukorral, kevés mustárral.

A körethez megfőzöm a burgonyát, áttöröm és belekeverem a zsiradékot. Hűlni hagyom, majd beleütöm a tojást, sózom és összegyúrom annyi liszttel, hogy könnyen formázható, lágy, de mégse ragacsos tésztát kapjak. Kis gombócokat készítek belőle s forró, sós vízben főzöm őket. Mikor feljönnek a víz tetejére, kiszedem, s miután kicsit hűltek, felvagdosom kis falatokra.
Serpenyőben kevés olajon megpirítom a vargányaszeleteket majd utána ugyanebben a serpenyőben a felvagdosott gombócokat.

Tálaláskor a tányér egyik oldalára kerül a pirított gombócból egy adag, s ennek tetejére néhány gombaszelet. A másik oldalra szószt teszek, rá pedig a nyúlfalatokat. Végül megszórom friss kakukkfűlevélkékkel.
S a megkezdett palack St.Andrea boldogságos olaszrizlingje igazán finom kísérője az ételnek.

Készítette: Tálaló
Az eredeti recept itt található

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése