2010. július 13., kedd

Agárdi Cigánymeggy fesztivál főzőverseny 2. helyezettje


Ahogy esik, úgy puffan nyúl, meggy "ambróziával"
A
Selection Borszaküzlet versenyfőztjének receptje:

Vegyél két egész nyulat, mosd meg, tisztítsd le, majd vágd darabokra (a combokat természetesen egészben hagyni). Fogj négy fej vöröshagymát, vágd apróra, majd olajon pirítsd üvegesre. Amíg pirul, 5-6 paradicsomot és paprikát vágj fel kis kockákra, majd amikor a hagyma már szépre pirult add hozzá.

Ekkor adhatunk hozzá már fűszereket: só, feketebors, őrölt kömény, pirospaprika, kakukkfű, rozmaring (ez utóbbi kettőből a legjobb ha friss, zöld). Természetesen 5-10 percenkén érdemes megkavarni, vagy megforgatni a bográcsot, hogy ne kapjon oda.

Megvárjuk, amíg a paradicsom is és a paprika is szépen összeesik, puhára fő, majd hozzá bele dobjuk a nyulat darabokat, és felengedjük annyi vízzel, hogy a húst teljesen ellepje. Miközben fő a nyuszi, egyszer kétszer megkavarjuk, megmozgatjuk, és a szaft kóstolgatások közepette ízlés szerint adunk hozzá az előbbi fűszerekből.

Amíg a bográcsunkban rotyog a finomság, megpucolunk kb. fél kiló krumplit, majd felkockázzuk. 1, másfél óra után, mikor már a hús szépe fehérre főtt, lecsöpögtetjük a krumplit, majd hozzá adjuk a többihez, végül addig főzzük, míg a krumpli el nem készül.

Ameddig várakozunk vegyünk 1 dl magozott meggy befőttet, adjunk hozzá egy-másfél evőkanál étkezési zselatint, majd melegítsük föl. Miközben hűtjük, hozzá adunk 4cl Agárdi Cigánymeggy pálinkát, formába töltjük és berakjuk a hűtőszekrénybe, vagy egy jéggel teli hűtőládába.

Amint a bogrács tartalma elkészült, a tányérra tesszük a húst, majd lecsepegtetve a sűrűjét, és mellé a megkocsonyásodott „ambróziát”. Friss kakukkfűvel, és rozmaringgal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése