2011. július 11., hétfő

Olívás nyúl


Volt egy fél nyulam, és azt gondoltam, készítek belőle egy mediterrán finomságot. Kicsit francia, kicsit spanyol, kicsit olasz, de a magyar gyomornak is kedvére való. Friss rozsos kenyérrel tunkolva a legjobb.

Hozzávalók 2 főre:
500 g (fél) darabolt pecsenye nyúl vagy comb,
1 ek olíva olaj,
2 közepes fej főzőhagyma,
1 dl száraz fehér bor,
2 dl víz,
2 gerezd fokhagyma,
½ tört színes bors,
1 mk provance fűszerkeverék,
egy csillagánizs két „szirma” (nagyon kevés egyszóval),
1 citrom,
1 doboz szardellával töltött zöld olíva bogyó,


Elkészítés:
A húst mossuk meg.
Tegyünk 2 ek olíva olajt az edénybe, és fonnyasszuk meg benne a vékony szeletekre vágott főzőhagymát.
Figyeljünk arra, hogy a hagyma ne piruljon meg!
Tegyük rá a húst, és kapassuk meg mindkét oldalát úgy, hogy a pórusok összezáródjanak.
Öntsük fel borral, és hagyjuk, hogy az alkohol kipárologjon belőle.
Ekkor öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a fűszereket, az olívát, a nyolc szeletre felvágott citromot és a durvára szétnyomott fokhagymákat is.

TIPP: Natúr olíva bogyóval is készíthető, de ez a minimális szardella igazán pikánssá teszi a ragut. A szardella mint fűszer jelenik meg ebben az ételben.
A sóval óvatosan bánjunk, hiszen az olíva is sós.
Fedjük le, és takarék hőfokon 30-35 perc alatt főzzük készre.

TIPP: Amennyiben hőfokszabályozós a tűzhely, állítsuk be 80 fokra, mert a nyúlnak ez egy ideális hőfok.

A receptet Rita Konyhája készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése