2011. április 7., csütörtök

Húsvéti hidegtál nyúlhúsból – Bíró Lajos értékelte a pástétomos receptverseny pályázatait


Szigorú, minden részletre kitérő módon értékelte Bíró Lajos a márciusi terrine, rillette, paté témában meghirdetett receptversenyünkre beérkezett pályázatokat. A szakmai értékelésből sok hasznos dolgot meríthetünk a továbbiakban, ha nyúlhúsból szeretnénk hidegtálakat készíteni. A tökéletes ételek elkészítése érdekében most megosztjuk veletek Bíró Lajos javaslatait.


1) Praktikusság. Pástétomok, krémek készítéséhez lehetőség szerint ne a nyúl legnemesebb részét (filét) használjuk fel. Vétek a nyúlhús ezt a részét aprítani, darálni, kockára vágni. Ehhez kevésbé nemes részeket használjunk inkább.
2) „A kevesebb több”. Mint a legtöbb receptnél, itt is elmondható, hogy ne vigyük túlzásba egy-egy étel elkészítésekor az alapanyagok használatát. A tökéletes fogás egyik alapismérve, hogy kevés, de karakteres hozzávalókból készül.
3) Harmonikus ízesítés. Fordítsunk különös figyelmet az étel fűszerezésére, és a köret ízeit is harmonizáljuk a főételével. Pl. kínai ötfűszer mellé lehetőség szerint ne magyaros savanyúságot kínáljunk. Törekedjünk a karakteres, de nem túlzásba vitt fűszerezésre.

Bíró Lajos külön kiemelte Max vágott nyúlkrém receptje kapcsán, hogy a nyúlhúst érdemes alacsony hőfokon párolni, és csak ezt követően feldolgozni. Egyrészt így zamatos marad a nyúlhús, másrészt nem szárad ki, és könnyen feldolgozható.

A zsűrizés során a legjobb értékelést Gabojsza Nyúl rillette receptje kapta. Gratulálunk a nyertesnek, aki egy 10 000 forintos Bock Bisztro ajándékutalvánnyal lett gazdagabb.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon orulok a visszajelzesnek. Jo volt olvasni a postot.

    Erdekes, hogy a kulturalis kulonbsegek egy ilyen versenyben is kiutkoznek. Peldaul, hogy kinek mi jut eszebe a hazi savanyusagrol. Egy magyar embernek a jo kis almapaprika vagy savanyu uborka evidens, mig egy kinainak peldaul a pao cai. Ebbol is latszik, hogy a receptiras nem is olyan egyszeru, mint ahogy azt az ember gondolna. Legkozelebb erre mindenkepp figyelek. :D

    VálaszTörlés