2011. március 31., csütörtök

Nyúl rillette - Gabojsza receptje

Hozzávalók: 1 fej salotta, kb. 1 liter kacsazsír, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg nyúlhús, 1 bouquet garni, 1 teáskanál quatre épices fűszerkeverék, maldon só, frissen őrölt bors, 5 cl konyak

Felvágok egy fej salottát, és alacsony hőfokon üvegesre pirítom kacsazsíron.
Hozzáadok két szétlapított fokhagymagerezdet, majd amikor megérzem az illatát, akkor hozzáteszem az előzőleg megmosott és leszárított nyúlhúst. Hozzáadok egy bouquet garni-t, és egy teáskanál quatre épices* fűszerkeveréket, egy löttyintésnyi konyakot, meg annyi kacsazsírt, hogy jól ellepje a húst. A kerámialap legalacsonyabb fokozatán, lefedve hagyom, hogy vaj puhára konfitálódjon a nyúl. A vége fele Maldon sóval ízesítem. Ha kész, kiszedtem a zsírból, és villával szétszedtem, majd visszateszem a szétszedett húst a pástétomformába szűrt zsírba, vigyázva, hogy a zsír jól ellepje. Másnapig hagyom a hűtőben megdermedni.
Egy szelet pirítósra kenve, újhagymával, retekkel, pár szem pirított dióval, majd egy pohár üde rozéval leöblítve a legfinomabb.

TIPP: Bouquet garnit: Friss fűszernövényekből összeállított ízesítő csokor, petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél és turbolya, amit a póréhagyma zöld héjába csomagolok és zsineggel összekötök.

Gabojsza receptjeit a blogján is megtekintheti!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése