2011. április 18., hétfő

Nyúl java roston, provanszi zöldséges grillszósszal – Max receptje


Áprilisi blogger receptversenyünkre küldte Max ezt a nyárt idéző grillezett nyúlhús receptet.

Hozzávalók 4 fő részére:
Nyúl java roston: 4 db nyúlgerinc filé, 3-4 tk mediterrán (só mentes) fűszerkeverék, kevés olaj, só és őrölt bors
Zöldséges grillmártás, provanszi ízekben: 1 kisebb (saláta) cukkini, 1 kisebb padlizsán, 2-3 szál újhagyma vagy póréhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 db tv paprika, 2 db kápia paprika, 2-3 db kemény, kisebb paradicsom, 0,5 l paradicsomlé, 3-4 EK cukor, vagy Xukor (nyírfacukor), 1,5 dl tokaji furmint borecet, 2-3 TK provanszi fűszerkeverék, 2 dl száraz, testes vörösbor, 2-3 EK olíva olaj, (füstölt) só, őrölt színes bors
TIPP: Provancei fűszerkeverék: oregánó, kakukkfű, petrezselyem, majoránna, bazsalikom, tárkony keveréke.
Aludttejes kukorica prósza: 5 dkg sima liszt, 15 dkg kukoricaliszt, 3 dl aludttej, 1 dl tejföl (12%-os), 1/2 kk. szódabikarbóna, 1 csipet (citromos) só
Tálaláshoz: kevés dióolaj, apróra vágott petrezselyem zöldje


Aludttejes kukorica prósza elkészítése:
A liszteket átszitálom és összekeverem a sóval és a szódabikarbónával. Az aludttejet kikeverem a tejföllel, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztes keveréket. Alaposan összedolgozom, és egy kiolajozott, szögletes formába simítom. Előmelegített sütőben 170 C-on, alsó sütésen sütöttem 30-35 percet. Tűpróbával ellenőriztem, és miután megsült, kivettem, rácsra fordítottam, és kihűtöttem.

Nyúl java roston elkészítése:
A gerinc filéket 4 egyforma darabra vágom, és előző este bepácolom a só mentes fűszerkeverékbe. Sütés előtt sózom, borsozom, és kevés olajba forgatom, majd rostlapon, vagy serpenyőben szép pirosra sütöm minden oldalát, vigyázva arra, hogy ne szárítsam ki a húst.

Provanszi zöldséges grillszósz készítése:
A hagymákat, a fokhagymát vágjuk apróra. A zöldségeket is vágjuk fel, kis kockákra (kb. 1/2X1/2 cm-re). Az olajat hevítsük fel, a hagymákat pároljuk, üvegesre Adjuk hozzá a cukkinit, és a paprikákat. Pirítsuk le, majd adjuk hozzá a padlizsánt. Sózzuk és borsozzuk, és hintsük meg a cukorral. Öntsük fel a borral, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszerkeveréket, vagy fűszereket. Főzzük össze, öntsük rá az ecetet, forraljuk pár percet, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsomlét is. Kis lángon lefedve, időnként megkeverve, főzzük össze, kb. 20-25 percig.
Tálalása: egy kb. 6x6 cm-es darabot vágok a prószából, erre halmozok a grill szószból, a tetejére pedig az érmékre vágott nyúl sültet teszem, és külön edénykébe adok még mellé a grillszószból.
Jó étvágyat hozzá! Max Konyhája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése