2011. április 20., szerda

Nyúl kebab, paradicsomos-répás chutney-val, és zöld fűszeres gerslivel – Max konyhája

Hozzávalók, 4 fő részére:

Nyúl kebab: 50 dkg nyúl aprólék filé, 2 tk dijoni mustár, 2 tk magos mustár, 2 tk provanszi fűszer keverék, 2-3 tk olaj, só, bors, saslik (bambusz) nyárs
Zöldséges grillmártás: sárgarépás-paradicsomos (chutney): 4-5 db, közepes méretű sárgarépa, 2-3 fej közepes vöröshagyma, 2 szál újhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5-6 db kemény paradicsom, 4 ek cukor vagy Xukor (nyírfacukor), 1,5 dl tokaji tárkonyos borecet, 2-3 tk aprított rozmaring, bazsalikom és kakukkfű keveréke (lehet szárított is), 1 tk aprított, szárított metélő hagyma, kevés olaj, só és őrölt színes bors
Zöld fűszeres gersli (hántolt árpagyöngy): 30 dkg gersli, 1 ek olaj, 3 tk zöld fűszer keverék (lehet szárított is), só, bors, alap lé vagy forró víz

Elkészítése:
A nyúlhúst megmosom, átvizsgálom, és az esetleges csont maradványoktól megtisztítom. Felvágom nagyobb darabokra, és egy késes aprítóban megdarálom. Hozzáadom a kétféle mustárt, sózom, borsozom és fűszerezem, majd kevés olajat csurgatva hozzá, pépes masszává darálom össze. Félre teszem legalább 1-1,5 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A nyársakat beáztatom hideg vízben, majd megtörlöm, és vékonyan bekenem olajjal. A darált húsból kis hurkákat formázok, rá a nyársra. Rostlapon vagy grill rácson, kis energián, többször megforgatva megsütjük. A tálalásig melegen tartjuk.

A hagymákat és a fokhagymát lereszeljük, a répát és a paradicsomot megtisztítjuk. A répát lereszeljük, a paradicsomot pedig felkockázzuk. Kevés olajat hevítünk egy mélyebb lábosba, és azon a hagymákat üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, pirítsuk le egy kicsit, majd hintsük meg a cukorral.
Főzzük össze, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a zöld fűszereket, a metélő hagymát és az ecetet. Itt tudjuk beállítani, hogy mennyire legyen pikáns, és leveses a szószunk. Ha szeretnénk még sűríteni, akkor egy kis keményítővel korrigáljunk nyugodtan. Kis energián főzzük össze, ha a répa már puha, akkor készen is vagyunk. Zárt edényben, hűvös helyen 2-3 hónapig eltárolhatjuk.

Az árpagyöngyöt leöblítjük, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sózzuk és borsozzuk, majd annyi forró alap lében (vagy vízben) amennyi bőven ellepi, 15- 20 percig főzzük. Zárjuk el az energiát, és lefedve hagyjuk még 10-15 percet párolódni, ennyi idő alatt biztosan megpuhul.

Tálalása: A zöld fűszeres gerslit terítsük el a tányéron, két szélére halmozzunk a szószból, közéje pedig tegyük a kebabot. Személyenként 2-3 nyársat számoljunk. Könnyű, száraz fehérbort ajánlanék hozzá.

Jó étvágyat!
Max konyhája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése