Életemben eddig kb. 2x ettem nyulat, egyszer nem is tudtam, hogy azt eszem, csak utóbb derült ki, másodszor viszont tudtam, jól is esett. És bár furán hangzik, hogy nyuszinak szólítom a nyulat, amit jóízűen megeszünk, per pillanat nem tudom, hogy is nevezzem, hogy politikailag korrekt legyek. Nyúl elvtárs? Az jobban passzol egy evésre szánt nyúl esetében?
Na lényeg a lényeg, érdemes megkóstolni, mert jól fog esni. Tényleg. Pedig mi aztán nem vagyunk nagy húszabálók, de ez nagyon jól csúszott. Ha nem fog ízleni valami, azt is megmondom, nyugi:)
Hozzávalók, 4 személyre:
3-4 nyúlcomb
2 fej fokhagyma
fél kg gomba
só,
bors,
1 ek majoranna
1 ek kakukkfű
1 kk cukor
400 g-os hámozott paradicsomkonzerv
olívaolaj
1 dl fehérbor (elhagyható)
Elkészítése:
1.) A húst megmossuk, sózzuk és borsozzuk. A fokhagymákat gerezdekre szedjük és megpucoljuk. A gombát
megtisztítjuk és felszeleteljük. (Ha konzerv gombát használunk, mint én most, akkor lecsepegtetjük.) A hámozott paradicsomkonzervhez hozzáadjuk a majoránnát, kakukkfüvet és cukrot és leturmixoljuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
2.) Olívaolajat hevítünk egy kicsi serpenyőben, beletesszük a fokhagymagerezdeket és közepes lángon kb. 10 percig sütjük, időnként átkevergetve, meg ne égjen!. Ha kész, lehúzzuk a tűzről.
3.) Nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a combokat és kb. 10 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalukat. Ha kész, a serpenyő tartalmát (húst és zsiradékot) átöntjük egy jénaiba, lefedjük és betesszük a sütőbe, ahol 20-25 percig sütjük. (Közben 1-2x megforgatjuk a combokat).
4.) Míg a sütőben sül a hús, a kiürült nagy serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, rádobjuk a gombaszeleteket és 5-10 percig sütjük közepes lángon, aztán ráöntjük a fűszerekkel turmixolt paradicsomot és együtt rotyogtatjuk közepesnél kicsit nagyobb lángon, hogy jól besűrűsödjön. A végén hozzákeverjük a fokhagymagerezdeket, és ha a hús is megsült, azt is, hogy jól bevonja kívülről a paradicsomos massza.
Steakburgonyával a legjobb, de simán, kenyérrel is jó. Nagyon finom kis fogás, jó szolgálatot tett ez a nyúl:)
Az eredeti recept itt található.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése