2011. május 18., szerda

Nyúlhúsos manti (töltött tészta) - Max konyhája

Manti: török és közép ázsiai étel. Fűszeres, darált hús (jellemzően birka vagy bárány hússal, de szinte minden verzióban készítik), tésztába csomagolva, főzve vagy párolva. Hozzá egy fűszeres, zöldséges paradicsomos ragu és tálaláskor pedig fokhagymás joghurt. Én most sovány nyúlhúsból készítettem. Jól illik a fűszeres mártáshoz és a joghurtos öntethez.

Hozzávalók, 4 személyre:

Tészta:

10 dkg rétes liszt
10 dkg kukorica liszt
10 dkg sima liszt
4 dkg vaj
5 dkg langyos víz
1 közepes tojás
1 tk só

Töltelék:
1 közepes tojás
½ fej vöröshagyma
1 tk (szárított) petrezselyem zöldje
1 tk (só mentes) gyros fűszerkeverék
1 tk aprított menta levél (elhagyható)
Főzéshez:
½ liter hús alaplé

Zöldséges ragu:
1 fej hagyma
2-3 fej gomba (vagy 1 ek szárított erdei gomba, meleg vízbe áztatva, a levét is adjuk a mártáshoz)
1 tv paprika
1 kápia paprika
2-3 kisebb, kemény paradicsom
1 ek olíva olaj
2 tk (só mentes) gyros fűszerkeverék
só, bors
Joghurtos szósz:
2 gerezd fokhagyma
2 tk olíva olaj

Elkészítése:

1. Tészta: a hozzávalókból gyúrjunk rugalmas tésztát, csomagoljuk bele háztartási fóliába, és pihentessük legalább 1-1,5 órát.
Vegyük négy részre, nyújtsuk ki és vágjuk fel 3x3 centis lapokra. Tegyünk minden lap közepébe egy hús golyót, kenjük meg a széleit a tésztának vízzel, és csippentsük össze a tésztát, mintha egy borítékot formáznánk. Tegyük a tasakokat egy olajjal kikent sütőedénybe, egymás mellé, napsugarat formázva.
2. Húsos töltelék: a nyúl húst daráljuk le (legalább kétszer). Adjuk hozzá a tojást, a az apróra vágott hagymát és a fűszereket. Sózzuk és borsozzuk, majd dolgozzuk össze alaposan, és pihentessük legalább fél órát.
A formára igazított töltött tésztákat öntsük fel negyed liter alap lével, és 170 C-ra melegített sütőben pároljuk 25-30 percet.
3. Fűszeres mártás: a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott paprikákat, és a gombát. Pároljuk meg, közben a paradicsomot is vágjuk össze apróra. Adjuk a mártáshoz, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük. Adjuk hozzá negyed liter alap levet, és főzzük sűrű mártássá.
4. Joghurtos öntet: a fokhagymát reszeljük le, keverjük az olajjal együtt a joghurthoz, és érleljük pár órát. Terítsük el a tetején a fűszeres paradicsomos mártást, és azzal is pároljuk még 8-10 percet.

Tálaláskor bőségesen öntözzük meg a joghurtos öntettel és szórjuk meg apróra vágott petrezselyem zöldjével.

Jó étvágyat hozzá!

Az eredeti recept itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése