2011. május 31., kedd

Borban párolt hétvégi nyúlcomb karottával, friss gombával, zöldfűszeres pirított zsemlegaluskával - Boros versenyünkre érkezett


Készítette: Németh-Tavasz Brigitta

Ez az egyszerű, ámde rendkívül illatos és ízletes nyúlétel bármely hétvégén felkerülhet a családi asztalra. Elkészítése sem különleges alapanyagot, sem mesterséf technikát nem igényel, így a háziasszonyok nyugodt szívvel vehetik fel ételrepertoárjukba.


Hozzávalók
2-3 személyre

3 db nyúlcomb filé (500 g) beszerezhető bármely, Auchan, Cora, Metro, Interspar üzletben

a zöldségkörítéshez
5 dkg angolszalonna
2 közepes vöröshagyma felaprítva
3 közepes sárgarépa karikára vágva
20 dkg csiperkegomba félbe, vagy nagyobb szeletekre vágva
2 ek olívaolaj
1 ek búzaliszt
2 kisebb babérlevél
4 szál friss kakukkfű
3 dl száraz fehérbor (én Szepsy száraz Furmintját használtam)
só, frissen őrölt fekete bors

a zsemlegaluskához
3 db zsemle (házi készítésű, sokmagos rozsos zsemlét használtam)
1 g élesztő
200 g sima búzaliszt
annyi tej amennyivel összeáll, és galuskasűrűségű tésztát kapunk
só, kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj a pirításhoz


Elkészítés

A zsemlegaluskához keverjük aprítsuk fel apró kockákra a zsemléket, majd pirítsuk meg az olajon. Keverjük össze össze sóval, az élesztővel és ízlés szerinti kakukkfűvel, majd öntsünk hozzá annyi tejet amennyi ellepi. Hagyjuk egy órát állni.

Ezalatt egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk meg az olajat és hirtelen futtassuk meg a nagyobb darabra szeletelt nyúlcombokat, hogy a hús pórusait bezárjuk (1-2 perc alatt megfehéredik, néhol aranybarnára pirul). Vegyük ki és csepegtessük le a húsokat, tegyük félre.
Ezután jöhet az apróra vágott angolszalonna, majd az apróra vágott hagyma. Amikor a szalonnából már kisült a zsiradék és a hagyma üvegessé vált tegyük vissza a húsokat, majd tegyük mellé a lecsöpögtetett karikára vágott répát. Pirítsuk addig, míg a zöldség is aranybarna színt kap.
Ezután szórjuk meg a liszttel, óvatosan forgassuk át az egyveleget vele, majd mikor a liszt is megpirult kissé (1-2 perc) öntsük fel a száraz fehérborral, tegyük hozzá a fűszereket és a gombát végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kis-közepes lángon fedő alatt 20-30 perc alatt pároljuk puhára.

A zsemlemasszához adjunk annyi lisztet, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. Vizes kézzel , vagy kanállal szaggassunk belőle galuskákat és forrásban lévő, lobogó vízben 5-10 perc alatt főzzük ki.

Tálalás előtt olívaolajon pirítsuk meg a zsemlegaluskákat, a húst és s zöldségeket szedjük külön, a szafttal locsoljuk meg az étel egészét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése