Az ételben szereplő bor az egyik kedvenc borom, Szepsy száraz furmintja.
Étteremben gondolom külön-külön készítik el az összetevőket, otthoni körülmények között viszont adja magát, hogy egy tálban készüljön. Kissé őszies / télies hangvételű, ellenben a furminttal nagyon jól működik.
Hozzávalók:
2 felső nyúlcomb
4 gerezd fokhagyma
8-10 szár zsálya
100ml nyúl- vagy csirkealaplé
150ml száraz furmint
1 kis sütőtök (kb. 750g)
1 kemény körte
1-2ek juharszirup
frissen őrölt feketebors
só
olívaolaj
Elkészítés:
Mossuk le a nyulat hideg vízzel és konyhapapírral alaposan töröljük szárazra. Forró serpenyőben 1ek olívaolajon pirítsuk meg minden oldalról a nyúlcombot. Sütés közben fűszerezzük sóval és frissen őrölt feketeborssal. Tegyük a nyulat egy kis sütőtálba és adjuk a félbevágott fokhagymagerezdeket, valamint a zsályát 1ek olívaolajjal a serpenyőbe. Fél perc után öntsük a furmintot és az alaplevet a serpenyőbe és szedjük fel vele az odasült réteget, majd hagyjuk kb. harmadára elfőni a folyadékot. Töltsük át a serpenyő tartalmát a sütőtálba a nyúlcombhoz. 180°C-ra előmelegített sütőben a legalsó sínen 70 percig süssük fedő nélkül a nyulat. 15 percenként locsoljuk meg a nyulat a szafttal.
Hámozókéssel vagy egy kis késsel faragjuk le a sütőtök héját. Vágjuk félbe a sütőtököt és kaparjuk ki a magjait. A tököt vágjuk kockákra, 2ek olívaolajon pirítsuk körbe egy serpenyőben, közben fűszerezzük juharsziruppal, sóval és frissen őrölt feketeborssal. Kb. 40 perccel a nyúl elkészülése előtt adjuk a sütőtököt a sütőtálba úgy, hogy a nyúlcombok felül feküdjenek.
Hámozzuk meg a körtét, vágjuk félbe és távolítsuk el a magházát. Vágjuk cikkekre a körtét és kb. 5 perccel a nyúlcomb elkészülése előtt adjuk a sütőtálba, hogy megmelegedhessen, de még ne főjön szét.
Tálaláskor helyezzük el a körtés sütőtököt a tányéron és tegyük rá a nyúlcombot. Locsoljuk meg néhány ek. szafttal és egy pohár száraz furminttal együtt tálaljuk.
A receptet Nagy Róbert készítette. Köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése