2010. november 29., hétfő

Nyúlpástétom tészta kosárban, erdei gombamártással - Kiskonyhám Ízei

Hozzávalók:
Pástétom:
egy fél kiló nyúl hús (jelen esetben gerinc)
1 hagyma
1 kisebb paprika
1 kisebb paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma

bors
majoránna
egy deci bor

Gombamártás:
250g erdei gomba (jelen esetben szárított)
2 dl főzőtejszín
1 kanál liszt
1 hagyma

bors
szerecsendió
szarvasgomba esszencia
rozmaring
2 gerezd fokhagyma
1 csomag, élesztős leveles tészta
1 tojás
szezámmag

A szárított gombát langyos vízbe áztatjuk.
A nyúlból készítünk egy pörkölthöz hasonló ételt. Egy kis olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd sorban hozzáadjuk a nagyobb darabokra szelt paprikát, fokhagymát és paradicsomot. Ha megpárolódtak, jöhet a felkockázott nyúl hús. A gerincét még főzés előtt szedjük ki, a kisebb csontokat, majd főzés után. Fűszerezzük és öntsük fel alaplével. A vége fele jöhet a bor. Ha kész hagyjuk egy kicsit hűlni.
Közben süssük elő a tésztakosarakat.

A leveles tésztát fektessük egy kilisztezett munkapultra. Ha nincs gyárilag kinyújtva, nyújtsuk közepesen vékonyságura. Szaggassunk 20 db kb. 8 cm széles kört. Mindegyiket kenjük be tojással. 4-et fektessünk sütőpapíros tepsire. Ez lesz az alap. A maradékot hármasával helyezzük egymásra, majd egy kisebb szaggatóval szaggassunk egy bő kört a közepébe és helyezzük az alapkora, úgy hogy egy kosárformát kapjunk. A maradványokat is süssük ki köret gyanánt. Mindegyik alkatrészünket kenjük át újra tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre. Sebaj, ha belső kör feljön sütés közben hűlésnél, lapogassuk vissza, de ezt megelőzendő még sütés előtt, mindegyik kosárba helyezzünk egy korong sütőpapírt és tegyünk rá pár szem babot nehezékként.

A gombához egy kis olajon dinszteljük meg egy apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra szelt ázott gombát. A levét ne dobjuk ki, hiszen az lesz hozzá az alaplevünk.
Fűszerezzük, préseljünk bele két fokhagymát és hagyjuk párolódni. Készítsünk egy tejszínes habarást, amivel besűrítjük és a legvégén, amikor kész adjuk hozzá a szarvasgomba esszenciát. Azt már ne főzzük.

Amikor már kézbaráttá hűlt, de még meleg a pörkölt szedjük ki a maradék csontokat és egy botmixer segítségével a húst és a szaft sűrűjét törjük át. A levét ne használjuk hozzá. A húspástétommal töltsük meg a kosarakat.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Kiskonyhám Ízei
http://kiskonyham.blogspot.com/2010/11/nyulpastetom-teszta-kosarban-erdei.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése