2011. június 20., hétfő
Kókuszos thai citromfüves leves nyulas derelyével
Most közzé tesszük a Dining Guide és a Tetrabbit Kft. Legjobb Nyulas Receptek pályázatának májusi győztesének receptjét: Beatbull fogása a főzni szerető olvasók, hobbi szakácsok kategóriájában aratott sikert.
Ritkán lehet csak találkozni a nyúl hasi lebenyét felhasználó ételekkel és receptekkel. Itt finomra aprítva és pikánsan fűszerezve derelye töltelékeként került a kókusztejjel felhabosított és thai citromfűvel ízesített nyúllevesbe.
Hozzávalók:
1 nyúl haslebenyei
1 köteg bazsalikom (kb. 50g)
szőlőmagolaj
100g durum liszt
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
15-20 levél thai bazsalikom
1 kis piros chili
1tk szójaszósz
1 kis sárgarépa
0,5cm-es darab friss gyömbér
1ek rizsbor
1ek rizsecet
500ml csirke- vagy nyúlalaplé
1 thai citromfű
1 fokhagymaszár
300ml kókusztej
frissen őrölt koriandermag
frissen őrölt fekete bors
só
olívaolaj
Elkészítés:
A köteg bazsalikomot a szárvégnél fogva 10mp-re lógassuk bele zubogó forró sós vízbe, majd azonnal tegyük jeges vízbe. Ha lehűlt, vegyük ki belőle, távolítsuk el a szárvégét és nyomjuk ki a levelekből a folyadékot. Mérjük le az így kapott bazsalikom súlyát. A súlynak kétszeresét adjuk a szőlőmagolajból a bazsalikomhoz és alaposan pürésítsük botmixerrel. Éjszakára tegyük a hűtőbe pihenni, majd másnap kávéfilteren keresztül szűrjük le a bazsalikomolajat.
Gyúrjunk a lisztből, egy csipet sóból, 1ek olívaolajból és 1 tojásból tésztát. Ha szép homogén és kicsit "bőrös" tapintású lett a tésztánk, csomagoljuk fóliába és tegyük legalább 1 órára a hűtőbe pihenni.
Hámozzuk meg a répát és a gyömbért, majd vágjuk apró kockákra. Tegyük egy kis tálkába, szórjuk meg egy csipet sóval és kavarjuk el 1ek rizsborral és 1ek rizsecettel. Lefedve 1 órán át hagyjuk marinálódni, majd szűrjük le.
Vágjuk apróra a thai citromfüvet és a fokhagymaszárat. Adjuk az alapléhez és lefedve kis lángon hagyjuk kb. 1 órán át csendben rotyogni. Ezután szűrjük le a levet és öntsük hozzá a kókusztejet. Ízesítsük a levet sóval.
A nyúlhúst vágjuk nagyon finom apró darabokra. A chiliből távolítsuk el a magokat és az ereket, majd a thai bazsalikommal és fokhagymával együtt vágjuk finom apró darabokra. Kavarjuk el a nyúltatárral és fűszerezzük szójaszósszal, frissen őrölt korianderrel, borssal és sóval. Vegyük ki a tésztát a hűtőből és sodrófával vagy tésztagéppel nyújtsuk ki szép vékonyra. Tegyünk 1-1tk-nyi nyúltatárt a tésztára, ecseteljük körbe egy kevés vízzel, majd hajtsuk össze a raviolikat, szaggassuk ki és óvatosan nyomkodjuk meg a szélein. Forró sós vízben 2-3 perc alatt főzzük al dentére.
Tálaláskor előmelegített tányéron helyezzünk el 1-2ek gyömbéres répakockát. Húzzunk mellé csíkokat bazsalikomolajjal és helyezzünk a répára 2 derelyét. Asztalnál szedjünk rá a közvetlenül előtte botmixerrel kissé felhabosított levesből.
Gratulálunk az ízletes ételhez! Az eredeti recept a Dining Guide oldalán található.
A verseny részletei itt olvashatók: http://www.diningguide.hu/recept/nyul/palyazat/etterem-informacio-5830
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése