2011. június 10., péntek

Divatos nyúl a Gastro Trade Expon


A vendéglátóipari szakma nagyrendezvénye, a Gastro Trade Expo június 1-2-án került megrendezésre a SYMA Rendezvényközpontban. A két napos konferencia és szakvásár a vendéglátóipar minden szegmensének szólt: látványos bemutatók, külföldi oktató-chefek, a legjobb hazai szakemberek, számos kiállító várta az érdeklődő nagyközönséget és a szakembereket egyaránt.

Bíró Lajos, a Bock Bisztró tulajdonos-sztár chéfje A divatos nyúl című előadás keretében mutatta be mesteri tudását 2-án egy főzőshow keretében. Terítéken a Tetrabbit Kft. által tenyésztett, konyhai feldolgozásra tökéletesen előkészített minőségi Tetrabbit nyulak voltak. Az előadás ennek változatos felhasználási lehetőségeit, a nyúlhús különlegességét hivatott hangsúlyozni.

Bíró Lajos az előadás felvezetőjeként beszélt arról, miért kedveli és tartja magas minőségűnek és megbízhatónak a Tetrabbit Kft. által tenyésztett nyulat. Nem csak azért, mert magyar, hanem mert önmaga is meggyőződött a nyulak nemzetközi előírásoknak megfelelő tartásáról a tenyésztelepen. Egy másik, a szakácsok számára nem elhanyagolható szempont, hogy a nyúl rendkívül jó alapanyagnak számít, ugyanis szakmailag rendkívül jól használható: kiválóan előkészített, praktikus formában lehet hozzájutni, mely a könnyű feldolgozást segíti.
Szó esett a nyúlhússal kapcsolatos előítéletekről és az általános ellenérzésekről is: Bíró Lajos elmondta, minden a szakácson múlik: ha ügyesen adagoljuk a vendégeinknek, leküzdehető az ellenállás és nagyon megszeretik ezt a húsételt.

A bemutatón az ételek között elsőként a egy belsőség, a nyúlvese, annak egy különleges, ám mégis egyszerű és gyors elkészítési módja került ismertetésre. Marinálva, vargányás-tejszínes bolondítással igazán ízletesnek bizonyult.
Ezután a nyúlkolbászé volt a főszerep: az érdeklődők megtudhatták, hogyan is lehet extra formába önteni a pirított nyúlmájat: egyszerűen nyúlkolbászt készíthetünk belőle. A kolbászbélbe töltött, különböző fűszerekkel tarkított resztelt nyúlmáj és burgonya pedig a katalán sült paprikával tálalva egszerűen utánozhatatlan. Tulajdonképpen a készítőn múlik, hogyan bolondítja.
Harmadik variációként Bíró Lajos azt a nyúlgerincet használta, ami adagonként összekötözve kapható és mindössze öt perc alatt sütőben elkészíthető. A chef azonban az egyszerűséget kissé háttérbe szorítva bélhálóban hagyva készítette el a nyulat: főzés után nem a sütőben, hanem serpenyőben bő zsiradékban, amíg jó barnás színe lett. Saláta főzeléket készített hozzá, egyfajta turmixot ropogós salátával.

Az előadás végén néhány jótanács is elhangzott a nyúl készítésével kapcsolatban. Sarkalatos pont például, ha nyúllal dolgozunk, hogy a hús ne száradjon ki, nem szabad túl sokáig sütni, akkor jó, ha szaftos marad, így az ízét benntarthatjuk. Bíró Lajos kiemelte, hogy kísérletezni kell vele, hogy igazán jót főzzünk. Különösen vonatkozik ez a sütési hőmérsékletre és az időre.

A főzőshow rendkívül jó hangulatban telt, Bíró Lajos egyéni stílusa és szakértelme, a különleges ételek, azok egyedi elkészítési módja, a nyúlfőzéssel-sütéssel kapcsolatban elhangzott apró praktikák és az aktívan érdeklődő hallgatóság mind-mind hozzájárult az esemény sikeréhez. A közönség sorai között több chef, étterem-tulajdonos, gasztronómiai szakember foglalt helyet, a nyúlhús egyedülálló ízélményéről maguk is meggyőződhettek a kóstolók során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése