2010. május 12., szerda

Hozzátáplálás 1.

A hozzátáplálás azt jelenti, hogy a csecsemő étrendjébe az anyatejen kívül fokozatosan beépítünk olyan tápanyagokat, melyek a további hónapokban fontosak az egészséges fejlődéshez. A kiegészítő táplálás természetes folyamat, hiszen az egyéb táplálékot nem az anyatej helyett, hanem annak kiegészítéseként adjuk.
Az egyes szakirodalmakban eltérően írnak arról, hogy mit mikor adjunk a babának. Az alábbi lista két allergológus gyermekorvos tanácsai alapján készült, a teljesség igénye nélkül.

Fél éves kortól adható:
alma, meggy, őszibarack, burgonya, sütőtök, sárgarépa, cékla, rizs, köles,


7 hónapos kortól:
körte, banán, gesztenye,
paradicsom, cukkini, brokkoli, petrezselyem levél, fehérrépa, paszternák, spárga, tök, zöldborsó (csak passzírozva, héj nélkül), fejes saláta (főzelékként), gabonapelyhek (búza, zab, kukorica), csirkehús, pulykahús, nyúlhús

8-9 hónapos kortól:
cseresznye, szőlő, spárga, snidling, zöldbab, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, sóska, spenót
, durumtészta

9-10 hónapos kortól:
szilva, sárgabarack, zöldborsó, uborka, karalábé, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, csicsóka, tojássárgája (csak keményre főzve)
, sertéshús, marhahús

1 éves kortól:
görögdinnye, sárgadinnye, citrusfélék, zeller, tojásfehérje, tejtermékek, méz, hal,


Másfél éves kortól:
eper, málna, szeder, ribizli
, kakaó

2 éves kor után:
gomba, dió, mogyoró, mák,


Mindig minőségi, bio alapanyagokból készítsük a baba ételét. Egy éves korig a babának készített ételekbe ne tegyük cukrot, sót, vagy más fűszereket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése