2011. augusztus 24., szerda

Nyúl tikka masala - Indiai hangulatban


Eredetileg csirkével készül a tikka masala, de nekem nyúl húsom volt. Ez az indiai étel hihetetlenül gazdag ízvilágú, de mégis könnyen befogadható a magyar ember számára is. Ráadásul minden hozzávaló beszerezhető hozzá.

Hozzávalók 3 főre:
500 g nyúl lapocka (6 db),
olaj, vagy vaj, vagy ghí a sütéshez

A tikkahoz – páchoz:
2 doboz natúr joghurt,
½ citrom leve,
6 gerezd fokhagyma,
2 tk reszelt gyömbér,
1 tk chili por,
2 kk koriander mag,
1 kk mustármag,
4-5 szem fekete bors,
1 tk tikka fűszerpor,
1 tk curry por,


Továbbá a masala szószhoz:
5 dkg vaj,
140 g paradicsompüré,
1 kk fűszerpaprika,
2 tk garam masala,
3 dl tejszín

Elkészítés:
A hús páchoz először is törjük össze a nagyobb fűszereket (koriander, mustármag, bors), majd keverjük ki a többi hozzávalóval.
Ebben a pácban hagyjuk a nyulat vagy akár a csirke mellett 2-3 órát pácolódni.
Majd vagy grillrácson süssük meg a lecsepegtetett húsokat, vagy kevés zsiradékon serpenyőben süssük át őket.

A masala szószt eredetileg külön készítik szinte ugyan azokkal a fűszerekkel. A receptben a húspácot semmire sem használták fel, én viszont a mártás alapjaként vettem.
Tehát vegyük ki a serpenyőből a húst, és tartsuk melegen.
Tegyük bele a vajat, és a páclevet.
Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a további fűszereket, és végül a tejszínt is.
1-2 percet forraljuk, majd tegyük a szószba vissza a húsokat.
Naan kenyérrel tálaljuk.

Az ételt Rita Konyhája készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése