2011. január 7., péntek

Gasztro forradalom!

Újabb fejezetéhez érkezett a magyar gasztroforradalom: megjelent a Szuflé magazin! A 2010 novemberében megjelent karácsonyra hangolt számban máris találtunk egy nyúlhúsos receptet Bíró Lajos tálalásában. A Bock Bisztro tulajdonos séfje ezúttal is igen izgalmas receptet kínál számunkra: Nyúlgerinc mozzarellás bulgurral és sütőtökpürével.

De mi is az a bulgur?
A bulgur tulajdonképpen tört búza, melyet hazánkban a török éttermekben gyakorta neveznek „török rizsnek” is. A még éretlen, általában hántolt, előfőzött, szárított búzaszemek különböző méretben kaphatók, a rizsszem nagyságútól egészen a búzadarához hasonlóig. Nagyobb változatát köretként, az apróbbat saláták, főtt ételek alapanyagaként fogyasztják. Az előfőzésnek köszönhetően jóformán főzni sem kell, elég akár csak leforrázni. Ízét leginkább a dióéhoz lehetne hasonlítani.
Leginkább Dél-Európában, az arab országokban és Indiában fogyasztják előszeretettel.
A bulgur nem modern találmány, hiszen a közelmúltban az archeológusok 8000 éves bulgurt találtak egy bulgáriai ásatás során.

Bulgurt Magyarországon nagyobb bevásárlóközpontokban, drogériákban, keleti élelmiszerboltokban és bioboltokban vásárolhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése