2010. december 20., hétfő

Bíró Lajos karácsonyi receptajánlata: Adventi nyúlgerincfilé céklás narancsmártással, és zsályás polentával

Bíró Lajos, a Bock Bisztró tulajdonos chéfje a következő nyúlhús receptet ajánlja figyelmünkbe.

Főzd meg Te is, fotózd le és töltsd fel a képet hivatalos Facebook oldalunkra!
Egyrészt fantasztikus ízélményben lesz részed, másrészt pedig Tetrabbit konyharuhát és hűtőmágnest küldünk a lelkes főzni vágyóknak.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Hozzávalók 4 személyre:

  • kötözött lebenyes nyúlgerinc 2 db
  • bors
  • narancs 0,5 db
  • olívaolaj 50 ml
  • vaj 50 ml
  • tej 500 ml
  • kukorica dara 165 g
  • ricotta 125 g
  • zsálya 3 levél
  • vaj 50 g
  • bors


  • narancs 4 db
  • fehérbor 100 ml
  • méz 3 ek
  • csillag ánizs 1 db
  • keményítő 1 ek
  • cékla 1 db


Elkészítése:

  1. A Tetrabbit által forgalmazott kötözött nyúlgerincfilét sózzuk, borsozzuk.

    Kevés reszelt narancshéjjal hintjük meg, és 2 órára a hűtőszekrénybe teszzük.
  2. Ezalatt elkészítjük a mártást és a köretet.

  3. A szószhoz a narancsok héját fehér részük nélkül lehúzzuk (zöldséghámozó kés) és metéltre vágjuk. A narancsok levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a fehérbort, a mézet, egy szem csillagánizst, és felforraljuk. Kevés keményítővel elkevert vízzel sűrítjük, és beletesszük a narancshéjat. A céklát megmossuk és héjjával megfőzzük, még langyosan hámozzuk, a céklahúst apró kockára vágjuk, és a narancsmártásunkhoz adjuk.
  4. A körethez a tejet felforraljuk, hozzáöntjük egy tömegbe a kukorica darát, és gyors mozdulatokkal habverővel elkeverjük. A tűzhelyet a legkisebb fokozatra állítjuk, és hagyjuk a polentánkat „pöfögni”. Hozzáadjuk a durvára vágott zsályalevelet,ricottát,sót, borsot, vajat.

  5. Kivizezett szilikon formába kanalazzuk a masszát, tetejét elsimítjuk. Ha kihűlt kiborítjuk, felszeleteljük és kevés vajban mindkét oldalát megpirítjuk.

  6. Olíva olaj és vaj keverékén a nyúlgerinceket alaposan körbesütjük, és 200 C-on sütőben 8-10 percig húzatjuk. A sütőből kivéve pár percet pihentetjük a húst,tálalásig.

  7. Tálalás:

    A tányéron hosszanti irányban csíkot húzunk a mártásból, ebbe ültetjük az ujjnyi vastag, karikákra vágott zsinegtől megfosztott húst. A polenta szeleteket ízlésesen elrendezzük. A hús szeleteket olvasztott vajjal fényezzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése