2010. december 1., szerda

Aszalt sárgabarackos házinyúl rilette, madársalátával és fekete kenyérrel - Igényes szakács


A rilette tulajdonképpen egy pástétom, itt házinyúlból és karácsonyi íz világgal.

Hozzávalók:
Rilette
4 házinyúl comb (kb. 1,4 kg.)
300 ml. borjú alaplé
250 ml. fehérbor
150 g. aszalt sárgabarack
2 fej kisebb vöröshagyma
2 rúd fahéj
5-6 szegfűszeg
1 ek. egész fehér bors
2 kisebb szál rozmaring

bors
300 ml. disznó vagy liba zsír
Fekete kenyér
250 g. kenyér liszt
300 g. rozsliszt
375ml. víz
2,5-3 g. élesztő
40 g. vaj
méz
ecet

őrölt kávé
őrölt kömény


Elkészítés:
Rilette
A nyúlcombokat a borjú alaplével, a fehérborral és nagyjából 1,75 l. vízzel felteszem főni. Hozzá adok 100 g. nagyobb darabokra vágott aszalt sárgabarackot, fűszerezem és gyenge lángon kb. három órán keresztül főzöm. Ha megfőtt, a nyúlcombokat kiveszem, a főző levet átszűröm és 300 ml.-re besűrítem. A maradék barackot apró kockára vágom és a besűrített főző lében 1-2 percig, párolom. A csontról a húst leszedem, apróra vágom és villa segítségével, vagy kézzel szálaira szedem. A besűrített alaplevet a húshoz keverem, ha kell, sózom, borsozom. Az elkészült rillettet csatos edényekbe töltöm és felmelegített zsírt öntök rá. Hagyom kihűlni és egy éjszakán át hűtőszekrénybe, teszem.

Fekete kenyér
A por alakú hozzávalókat egybe szitálom. Az élesztőt kevés cukros tej hozzáadásával felfutatom. Az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrom, dagasztom. Szobahőmérsékleten 1-1,5 órát kelesztem. Ezután újra átgyúrom, formázom, majd újabb fél órán keresztül pihentetem a tésztát. 170-180 fokra (légkeverés nélkül) előmelegített sütőbe teszem és 1-1,5 órán keresztül sütöm. Az első fél óra után vizes ecsettel átkenem a kenyeret.
Címkék: házinyúl aszalt sárgabarack rilette fekete kenyér

Jó étvágyat kíván hozzá:
Igényes szakács
http://igenyesszakacs.blog.hu/2009/11/28/uj_aszalt_sargabarackos_hazinyul_rilette_madarsalataval_es_fekete_kenyerrel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése