2009. október 16., péntek

A koleszterin és a nyúlhús

A koleszterin víztaszító, aromás szénhidrát, melyet a szervezet a májban állít elő. Rendkívül fontos és sokrétű feladatot lát el szervezetünkben, számos molekula alkotórésze. Többek között a sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, sokféle hormon szintézisének kiindulási anyaga.

A koleszterint részben táplálék formájában juttatjuk be a szervezetünkbe, és a májunk is állít elő koleszterint. A vérben keringő koleszterinnek egészséges szervezetben kb. 33 százaléka származik állati eredetű táplálékból.
Ebből adódik, hogy a koleszterinszint függ a bevitt táplálék koleszterintartalmától, és (a különböző bevitt zsírokból) a szervezet által előállított koleszterin mennyiségétől egyaránt.

A nyúlhúsnak nagyon alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és optimális a zsírsavösszetétele. Így nyúlhúsból készült ételek fogyasztásával nemcsak a bevitt koleszterinszintet tudjuk csökkenteni, hanem a szervezetünk által termelt koleszterin mennyiségét is befolyásolhatjuk.
Az optimális zsírsavösszetétel és az alacsony zsírtartalom miatt a az elhízástól sem kell tartani, rendszeres fogyasztásával elkerülhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, illetve jelentősen csökkenthető e betegségek kockázata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése