2009. október 12., hétfő

A nyúlhúsról

Napjainkban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk az egészséges táplálkozásnak. A házinyúl húsa pedig kedvező tápanyag-összetételének köszönhetően ideális alapja lehet a korszerű, változatos táplálkozásnak.

A nyúlhús szerepe kultúránként, országonként eltérő. Magyarország a nyúlhús előállításában (világviszonylatban) kilencedik helyen áll, emellett Európa második legnagyobb nyúlhús exportőre, hazánkban mégis elenyésző a nyúlhús fogyasztók száma.

Pedig érdemes szem előtt tartani, hogy más, ismert és gyakrabban fogyasztott húsfélékkel összehasonlítva a nyúlhús kedvezőbb beltartalmi értékekkel rendelkezik.
-Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott a fogyni vágyóknak.
-Jelentős fehérjetartalmának és kedvező aminosav-összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas a fejlődésben lévő gyermekek, illetve a beteg emberek fokozott fehérjeszükségletének biztosítására.
-Alacsony zsír- és koleszterintartalma, optimális zsírsavösszetétele révén csökkentheti az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
-Alacsony a nátriumtartalma, ezért fogyasztása ajánlott a magas vérnyomás megelőzésére és kezelésére is.
-Jelentős forrása a B-vitamin-csoport tagjainak. 100 g nyúlhús elfogyasztása a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminból egy egészséges felnőtt átlagos napi szükségletét képes fedezni.
-Jelentős a vastartalma, mely szervezetünk számára jól hasznosítható, ezért ideális várandós kismamák, kisbabák, illetve vérszegény betegek számára.
-A nyúl májában nagy mennyiségben található A-vitamin, amely antioxidáns hatása révén védi szervezetünket a környezet káros hatásai miatt képződő ún. szabad gyökökkel szemben. (A máj fogyasztása, különösen várandósok számára, havonta 1-2 alkalommal ajánlott.)
-Minden más húsfélénél könnyebben emészthető, allergizáló hatása nem ismert, ezért bátran fogyasztható számos diéta részeként, akár táplálékallergiások számára is.

2 megjegyzés:

  1. Bámulatos, mennyire egészséges a nyúl. pl. ez a koleszterinmentesség miért annyira fontos a húsnál?

    VálaszTörlés
  2. A növényekben nincs koleszterin, ezért csak a húsok esetében beszélhetünk róla. A koleszterin nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szervezetünkben, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségben van jelen. Ha felborul a koleszterin-anyagcserének egyensúlya, akkor megemelkedik a vér koleszterinszintje és ez jelentősen megnöveli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

    Kedves Meggy! Köszöntelek az oldalunkon! Remélem, kedvet kapsz a nyúlhúshoz!

    VálaszTörlés