2012. április 6., péntek

Tavaszi töltött nyúlmell - Bugán Adél pályázata

Hozzávalók:
2 fél nyúlmellfilé
10 dkg brokkoli
1 zsemle
2 tojássárga
1 dl tej
1 tojás
őrölt kömény
szerecsendió
bors (vagy borsikafű apróra vágott levele) só
2 ek. vaj
2 nagyobb répa
egy kisebb zellergumó fele
Köret:
15 dkg rizs
15 dkg brokkoli

néhány cseppnyi citromlé

Elkészítés:
A vajat összekeverjük a fűszerekkel, félre tesszük. A mellet levágjuk a csontról és a közepébe olyan széles zsebet vágunk, amekkora lehetséges. A zsebek belsejét bekenjük a fűszeres vaj felével.

A répát és a zellert megpucoljuk, feldaraboljuk és a brokkolirózsákkal együtt vízben főzzük vagy pároljuk. A zsemlét meghámozzuk és a tejbe áztatjuk, kicsit megsózzuk, majd összekeverjük a megpárolt brokkolival, egy tojássárgával, hogy megtölthessük a keverékkel a zsebeket. A töltött melleket fehér cérnával összevarrjuk, bekenjük a megmaradt fűszeres vajjal, végül 40 cm-nyi hosszú alufóliára helyezzük és szorosan betekerjük, az alufólia végeit begyűrjük. Mindegyiket belehelyezzük a Pataki tálba. A mellek mellé rakjuk a párolt répákat és a zellert. Feltesszük a tál fedelét és kb. 2 órán keresztül, előbb 100 C˙-ra melegített sütőben tartjuk. 1 óra eltelte után kiemeljük a tálból a zöldségeket, tálba helyezzük, sózzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük, egy tojássárgát adunk hozzá, majd az egészet botmixerrel krémes állagúvá daráljuk. A sütőben a hőmérsékletet 180 C˙-ra emeljük és a tálba kis kupacokat rakunk a zöldséges pépből (villaheggyel bordásra díszíthetjük a felületüket). Negyed órán keresztül fedő nélkül sütjük.

Ezalatt elkészítjük a köretet.

A brokkolira kevés citromlevet cseppentünk, sózzuk és az előbbi edényben, az előbbi módon pároljuk. A megmaradt lében puhára főzzük a rizst.

A töltött mell nagyon kiadós étel, előfordulhat, hogy négy személy sem tud ezzel az adaggal egyetlen étkezés alkalmával megbirkózni. Ezért megjegyzem, hogy vendégeknek, hidegtálban elhelyezve vagy felvágottként reggelire tálalva is nagyon-nagyon finom. Általában dupla adagot sütök, mert Húsvét napjaiban a hideg töltött nyúlmell a legkedveltebb ételeink egyike.

1 megjegyzés: