2012. április 6., péntek

Zöldséges nyúlcombok zsemlegombóccal

Farkas József legújabb receptje pályázatunkra

Hozzávalók:
2 db nyúlcomb
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg vöröshagyma
15 dkg tejföl
5 dkg liszt
10 dkg angol zeller
1 dl fehér bor

mustár
ételízesítő
bors
vegyes zöldség
petrezselyemzöld

Zsemlegombóc:
15-20 dkg liszt
2 zsemle vagy 2 szelet kenyér
1 kis fej vöröshagyma
2 tojás
2-2 1/2 dl tej
4 ek. Olaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál só
1 késhegynyi őrölt feketebors
ételízesítő

Elkészítés:
A nyúlcombokat sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, s kevés forró zsiradékon elősütjük. A füstölt szalonnát összekockázzuk, kevés olajon üvegesre hevítjük, erre tesszük rá az apróra vágott vöröshagymát. Kockára vágjuk a zöldségeket (fehérrépa, sárgarépa, angol zeller), s az üvegesre hevült hagymás szalonnára tesszük. Ízesítjük fehér borral, babérlevéllel, ételízesítővel, s ebben pároljuk készre az elősütött nyúlcombokat. Ha a nyúlcombok megpuhultak kiszedjük, s a zöldséges, fehérboros alapot egy tejfölös, mustáros habarással besűrítjük. Jól kiforraljuk.

Zsemlegombóc:
A hagymát tisztítás után nagyon finomra metélem. A zsemléket apró kockára vágom, és 2 ek. olajon megpirítom. Még forrón ráöntöm a tejet, és jól összekeverem. Mély tálban habosra keverem a tojásokat, megsózom, megborsozom, és a megmosott, összevágott petrezselyem zöldet, valamint a hagymát belekeverem. Ezután hozzáadom a zsemlekockákat az áztató tejjel együtt, majd annyi lisztet keverek bele, hogy a szokásos galuskatészta legyen belőle. Sós vizet forralok, és a nedves kézzel formált nagy diónyi gombócokat óvatosan beleeresztem. 20 percig főzöm, ezután leszűröm, és a megmaradt olajra téve, kissé összeforgatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése