2012. november 19., hétfő


A Gasztrabbit blogger receptversenyre készítettem ezt a nyulas, karácsonyi receptet. A combokat bő, citromos, provancei fűszerese alaplében pároltam meg. A kész nyúlhoz mézbalzsamos hagymás kosárkákat sütöttem körtekénk, amik ízben, és megjelenésben is remekül passzoltak a pompás fogáshoz. Az már biztos: a nyúl mostantól rendszeresebben fog a terítékre kerülni nálam.


Hozzávalók 4 főre:
4 nyúlcomb
A mártáshoz:
2 citrom leve + 1 citrom, 0,5 dl olíva olaj, só, tört színes bors, 3-4 ágacska friss kakukkfű, 2 ágacska friss rozmaring, 3 gerezd fokhagyma, 5 db szegfűszeg, csipet őrölt babérlevél, 200 ml húsleves alaplé, továbbá a legírozáshoz 1 tojás sárgája, 100 ml tejszín, és 1 tk kukoricakeményítő, 20 szem olíva bogyó
A kosárkákhoz: 1 csomag hűtőpultban kapható leveles tészta, 4 fej vöröshagyma, 2 ek olíva olaj, 100 ml alaplé, 2-2 ek balzsamecet, 2 tk méz, só, tört színes bors, kakukkfű


A páchoz keverjük össze az alaplevet, a citromlével, a finomra aprított fűszerekkel, az olajjal.
Öntsük rá a combokra. Érdemes 1-2 órát így pácolni. Majd tegyük a húsokat egy fedeles kerámia tálba, öntsük rá a páclevet, és adjuk hozzá a 3. citromot feldarabolva. A húsokat sózzuk ízlés szerint. Fedjük le, és 200 fokos előmelegített sütőben 60 percet pároljuk.
Közben készítsük el a kosárkákat. Ehhez a hagymákat vágjuk vékony szeletekre.
Olajon kezdjük el dinsztelni, majd öntsük fel kb 100 ml alaplével. Sózzuk, borsozzuk.
Amikor lefőtte a levet, adjuk hozzá a balzsamecetet, a mézet, és sűrítsük be. Amikor készen van, friss kakukkfűt szórjunk rá. A tésztát tekerjük ki, szaggassunk ki belőle 12 db 6-7 cm átmérőjű korongot, amiket tegyünk muffin formákba. A formát nem kell kivajazni. A tésztákra halmozzunk a hagymalekvárból diónyi adagokat. A nyulat vegyük ki a sütőből, és rögtön tegyük be a kosarakat, amiket kb. 12 percig kell sütni ahhoz, hogy megfelelően átsüljenek.
A húst vegyük ki a főzőléből, és kevés olíva olajon pirítsuk át minden oldalukat.
A szószt szűrjük le, majd adjuk hozzá a tojás sárgával, és a keményítővel kikevert tejszínt.
Tegyük fel egy gyorsforralóba, és vagy kézi habverővel sűrítsük be habosra, vagy egy botmixer segítségével. Az a lényeg, hogy habos legyen kicsit az állaga.
A mártásba végül tegyük bele a lecsepegtetett olíva bogyókat is.
Tegyünk egy nagyobb tányérra 3 kosarat, mellé egy darab combot, amire finoman rácsorgatjuk a habos, krémes citromos mártást.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Rita konyhájahttp://www.ritakonyhaja.hu/etlap/husos-etelek/3033-provancei-nyulcomb-recept-hagymas-kosarkakkal.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése