2010. február 19., péntek

Gomolyával töltött nyúlcomb

...vörösboros mártásban
petrezselymes burgonyával
...


Hozzávalók 6 személyre:

6 nyúlcomb
40dkg szeletelt bacon
20dkg füstölt gomolya
2 szál póréhagyma (kb. 20dkg)
1-1 kk só, bors, őrölt rozmaring
2 tojás
6 dkg vaj
1 fej vöröshagyma (kb. 5dkg)
1 tk finomliszt
2 tk barnacukor
1,5 dl vörösbor (száraz)

A nyúlcombot megmosom, majd hosszában kissé bevágom és széthúzom, hogy tölteni tudjam. Besózom és félreteszem. A sütőt bekapcsolom 150 fokra.

Elkészítem a tölteléket:
30 dkg bacont és 20dkg füstölt gomolyát felkockázok. A póréhagymát hosszában félbevágom, majd vékonyan felszeletelem. Felütök egy tálba két tojást, belekeverem a bacont, a sajtot, a póréhagymát, sóval, borssal, rozmaringgal ízesítem és jól összekeverem az egészet.
A combokat alaposan megtöltöm, megpúpozom ezzel a masszával és a maradék baconszeletek segítségével körbetekerem a töltött húsokat. Ha készen vagyok, a combokat egyenként alufóliába csavarom és egy kevés olajjal kikent tepsibe teszem. Az előmelegedett sütőben 150 fokon kb. 35-40 percig párolom az ételt.

Közben elkészítem a vörösboros mártást:
A vajat egy serpenyőben felolvasztom, és az apróra vágott vöröshagymát alacsony hőfokon puhára párolom benne. Ha a hagyma megpuhult, a lisztet és a cukrot csomómentesen belekeverem. Csak egy percig pirítom ezt, majd felöntöm a vörösborral. Takarék lángon, folyamatosan keverve addig főzöm a mártást, amíg besűrűsödik a felére.

40 perc elteltével a húst kiveszem a sütőből, kicsomagolom a combokat, és fólia nélkül visszateszem a sütőbe. 180-200 fokon kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöm.

Petrezselymes burgonyával, a vörösboros mártással meglocsolva tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése