2010. január 11., hétfő

Tej- és tojásallergia

A tejallergia az ételallergia egy fajtája, és nem azonos a laktóz-intoleranciával, amit a laktáz enzim hiánya okoz. A tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem jelentkeznek.
A tejallergia a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemei elleni IgE-típusú immunválasz.

A tojásallergia a tojásban lévő fehérjék által kiváltott jellegzetes, reprodukálható, átlagtól eltérő, és váratlan tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakció mutatható ki.
A tojásfehérje erős immunogenitása (vagyis immunválaszt kiváltó hatása) következtében gyakran okoz allergiát gyermekkorban. A tojás „sárgája” és „fehérjéje” egyaránt allergén tulajdonságot mutat.

A tej- és a tojásallergia kezelésének legjobb módja, ha az étrendből teljesen kihagyjuk a tejet, tejszármazékokat és a tojást, valamint rostban, fehérjében és vitaminokban gazdag élelmiszereket fogyasztunk. A nyúlhús a beteg emberek fokozott fehérjeszükségletének biztosítására kiválóan alkalmas, hiszen minden más húsfélénél könnyebben emészthető, allergizáló hatása nem ismert, ezért bátran fogyasztható számos diéta részeként, akár táplálékallergiások számára is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése