2012. február 16., csütörtök

Receptversenyünk első pályázója: Cukkiniban tálalt fehérboros-kakukkfüves nyúlragu, céklás minitócsnival



Hozzávalók

A raguhoz
50 dkg nyúlcomb (kifilézve)
1 db sárgarépa
7-8 db közepes csiperke gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
1 dl minőségi száraz fehérbor
zöldségalaplé
1 lapos teáskanál szárított kakukkfű
só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
olaj a sütéshez

A tócsnihoz
2 közepes céklagumó
1 db tojás
zsemlemorzsa
0,5 dl olaj

3 db cukkini
olaj a sütéshez



Elkészítés

A raguhoz először kifilézzük a nyúlcombot és kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra szeleteljük. A zöldségeket megpucoljuk és felszeleteljük. Egy serpenyőben/edényben, kevés olajon és nagy lángon megpirítjuk a húst. Ezután hozzáadjuk a hagymát és ha már üvegesre sült, hozzáadjuk a sárgarépát, a fokhagymát, a gombát és sózzuk-borsozzuk ízlés szerint. Kb. 10 perc után felöntjük a borral és az alaplével (3/4-ig lepje el a húst), megszórjuk kakukkfűvel és addig főzzük lefedve, míg puha nem lesz a hús. A folyadékot pótoljuk, ha szükséges. Miután megpuhult a hús, fedő nélkül forraljuk tovább a ragut, és amikor elforrt a folyadék nagy része, hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer összeforraljuk.

A cukkinit előkészítjük és vékony hosszanti szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és megsütjük a cukkiniszeleteket.



A tócsnihoz először megsütjük a céklát, úgy hogy alufóliába csomagoljuk és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezután megpucoljuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn, hozzáadjuk a tojást, illetve annyi zsemlemorzsát, hogy formázható állagú legyen a tócsni. 1 púpos teáskanálnyi mennyiségű céklából golyót formázunk, kezünkkel szétlapítjuk és forró serpenyőben, kevés olajon megsütjük.

Végül a kis Pataki kerámia muffinsütő tálakba elhelyezzük a cukkiniszeleteket, megtöltjük a raguval és 180 fokos sütőben 5 percig sütjük. Utána állni hagyjuk egy kicsit, majd óvatosan kiborítjuk egy tányérra. Melléhelyezzük a tócsnit és tejföllel díszítjük.

A receptet Ami küldte nekünk, a www.dejofozni.blogspot.com írója.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése