2011. szeptember 2., péntek

Nyúl galantine


A galantine egy pástétomféleség, valójában finomra aprított, formázott, gőzölt húskészítmény. Első sorban hidegtálakhoz készítik, de remek alternatíva szendvicsekbe is. Ez a recept csirkemellel is elkészíthető akár.

Hozzávalók:
50 dkg filézett nyúlhús (vagy csirkemell),
7-7 dkg ceruzabab, és paradicsom kemény húsa,
8 friss bazsalikomlevél,
csipet frissen aprított kakukkfű,
rozmaring és szárított levendulavirág,
só,
tört színes bors
+ alufólia

Elkészítés:
A zöldségeket, és a fűszereket vágjuk apró darabokra.
A húst daráljuk át többször is, hogy nagyon finom, szinte krémszerű legyen az állaga.
TIPP: Készíthetjük színhúsból is, de a nyúl egyéb részeiből is. Az utóbbi gazdaságosabb, viszont időigényesebb. Pl. 1 kg nyúl lapockából kijön ez a mennyiség.

A húst fűszerezzük, adjuk hozzá a zöldségeket, majd dolgozzuk össze.
Osszuk két részre, és tekerjük őket jó szorosan alufóliába.
A fólia végeket tekerjük fel szorosra, és befőttes gumival, vagy spárgával zárjuk el.
100-110 fokos gőzben, lefedve pároljuk 30-35 percet.
Ha készen van, pihentessük 10 percet, majd óvatosan vegyük ki, és száraz fóliába tekerjük vissza. Szoba hőmérsékleten hűtsük le, majd tároljuk a hűtőben.
Tálaláskor 7-8 mm vastagságú szeletekre vágjuk.

Az eredeti recept itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése