2011. november 17., csütörtök

Hamarosan étlapra kerülnek a győztes receptek!

Örömmel jelentjük, hogy nagy sikert aratott tavaszi boros receptversenyünk nyertes receptjei hamarosan a nagyközönség számára is megkóstolhatók lesznek három kiváló étterem kínálatában.

2011. április 4. és május 31. között megrendezett boros receptversenyünkre több, mint egy tucat recept érkezett, melyek mindegyike a nyúlhús és a bor köré épült.
A verseny megvalósulását segítette a St. Andrea pincészet, a Szepsy pincészet, valamint a Bock pincészet, a fődíjakat pedig a Chianti, a Walter és az Anyukám mondta éttermek ajánlották fel. A legnagyobb feladat pedig a receptverseny mentorára, a fent említett éttermek kreatív séfjére, Ruprecht Lászlóra hárult, aki a kezdetek óta figyelemmel kísérte a fejleményeket és kitartóan segítette munkánkat.

A versenyzők feladata az volt, hogy párosítsák a nyúlhúst és a magyar borokat. A receptekhez a 3 támogató pincészet borai közül kellett választaniuk 1-1 palackot, mely megfelelően kiegészíti a nyúlhúst és kiemeli annak előnyös tulajdonságait és zamatát, anélkül, hogy elnyomná azt.

A verseny lezárultát követően Ruprecht László választotta ki a beérkezett receptek közül azt a hármat, melyek a legjobbnak bizonyultak az igen szoros mezőnyben. Szerencsére nem volt könnyű dolga, hiszen színvonalas munkákat küldtek be a versenyzők, melyek közül számos olyan volt, mely bármely konyhában megállná a helyét.

Végül az abszolút győztes Alíz fogása lett: Borban marinált nyúlcomb aszalt sárgabarackkal, pirított fenyőmaggal és vajas gombóccal. Valamint győzelemre méltónak találta Nagy Róbert (Furmintos nyúlcomb sütőtökkel, körtével és zsályával) és Gabojsza (Nyúlszivar) receptjeit is.

A 3 győztes nyereménye az volt, hogy az általuk készített receptek felkerülhetnek 1-1 hétre a 3 étterem (Chianti, Walter, Anyukám mondta) kínálatába. Emellett pedig 2011. június 22-én útjára indultak azok a csodás Pataki Kerámia tálak, melyek emlékeztetik majd a verseny győzteseit a versenyre. Remélhetőeg a jövőben is rengeteg örömet fognak szerezni a sütés-főzés szerelmeseinek:)

A versenyen nyertes fogások őszies jellegéből adódóan mostanra vált aktuálissá, hogy felkerüljenek az említett éttermek étlapjaira, hiszen hazánk vendéglátó helyein is egyre meghatározóbb az a szemlélet, hogy mindig az évszaknak megfelelő, lehetőség szerint a régióból származó alapanyagokból elkészíthető étkek kerüljenek a vendégek asztalára.

Ruprecht László számos teendője és elfoglaltsága mellett sem feledkezett el a nyertesekről és talált időt arra, hogy segítse az ételek megvalósítását és megjelenését a nagyközönség előtt. Reméljük, a hosszas várakozással csak még nagyobb lesz a nyertesek öröme és sikert fognak aratni az tavasszal készült szenzációs receptek a vendégek körében is.

November végén máris megtalálható lesz az egyik recept a Walter vendéglő kínálatában! Kövessétek nyomon Ti is az eseményeket, mind a Tetrabbit Nyúlhús, mind a Walter vendéglő hivatalos Facebook oldalán! Sőt! Hamarosan már a Chiantiban is megkóstolhatják a nyúlhús rajongói az ízes fogásokat.

Ti továbbra sem maradhattok le semmiről, hiszen a következő hetek során ellátogatunk az éttermekbe és képekkel illusztrált élménybeszámolók formájában értesítjük követőinket a nyulas fogások fogadtatásáról.

Igyekszünk mielőbb megtudni és közzétenni azt is, hogy melyik napokon, mely éttermekben, melyik fogásokat kóstolhatjátok meg, így akár a nyertes receptek beküldői is élvezhetik munkájuk szaftos gyümölcsét.


Ezúton is köszönjük türelmeteket, Ruprecht László kitartó segítségét!

2011. november 14., hétfő

Budapest Bank Business Partner-díj 2011 – A “Nyúl-unk a munkáért” program is a jelöltek között

A Budapest Bank harmadik alkalommal hirdette meg "Budapest Bank Business Partner-díj" pályázatát, hogy elismerje a kiemelkedő üzleti megoldásokat.
A cél a legjobbak díjazásán túl, hogy a vállalatokról és tevékenységeikről készült kisfilmeken keresztül mások számára is mintául vehető ötleteket osszanak meg.
A 2011-es pályázat mottója "Vállalkozások a helyi fejlődésért". Annak jegyében került bemutatásra, hogy a pályázók milyen együttműködéseket alakítottak ki más regionális illetve helyi vállalatokkal. Ezek az együttműködések hozzájárultak a vállalatok fejlesztéséhez, és ezen keresztül a helyi gazdaság fejlődésére is pozitív hatással voltak.

A Tetrabbit Kft. által is támogatott “Nyúl-unk a munkáért” program életre hívója, Zika Szövetkezet az elsők között élt a lehetőséggel, hiszen az országos szintű kezdeményezés az elmaradott falvakban élő hátrányos helyzetű családok és gyermekeik számára biztosít munkalehetőséget.
A Zika Szövetkezet nagy eséllyel pályázik a díjra, hiszen az általa megálmodott és életre hívott országos szintű kezdeményezés, a “Nyúl-unk a munkáért” program az elmaradott falvakban élő hátrányos helyzetű családok és gyermekeik számára biztosít munkalehetőséget. A program azzal a céllal jött létre, hogy felelevenítse a 70-es, 80-as években népszerű háztáji gazdálkodást. A nyúltenyésztés által megélhetéshez juttatja az arra rászorulókat, valamint ezt a fajta munkakultúrát is népszerűsíti. Az önfenntartás céljából tenyésztett nyulak húsa a mindennapi táplálkozás színesebbé tételéhez is hozzájárul, hiszen nagyon fontos vitamin- és tápanyag forrás, a fehérje szükségletet is biztosítja.

A Nyúl-unk a munkáért program szeptemberi indulása óta országosan 12 településen, valamint a romániai Gyimesbükkön kerültek nyulak kihelyezésre, azóta a faluközösségek vezetőitől sorra érkeznek a sikerekről szóló beszámolók. A falvakban a lelkesedés töretlen, a támogatott családok gyermekei naplót vezetnek, maguk etetik és gondozzák az állatokat. A gondos odafigyelés eredményeként a nyulak szépen fejlődnek, Gyimesbükkön például már 97 kisnyúl született. Az előírásoknak megfelelő tartás mindenhol a faluközösségi vezető ellenőrzése alatt folyik, a szakemberek a kezdeti oktatás után továbbra is tanácsokkal segítik a családokat, valamint állatorvos felügyeli a nyulak egészségügyi állapotát.

A Budapest Bank Business Partner-díj címért pályázók programjai közül a Budapest Bank vezetőiből és független szakértőkből álló zsűri (Dr. Palócz Éva, a KOPINT-TÁRKI Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója, Dr. Kürti Sándor, a Kürt Zrt. alapító-elnöke és Brückner Gergely, a Figyelő főmunkatársa) választotta ki a bank minden egyes, ún. vállalati régiójából a legjobbat, többek között a Zika Szövetkezetet is.

Ezután az internetes szavazatokon múlik, hogy ki nyeri a fődíjat, illetve második és harmadik helyezést. Az első helyezett 3 millió forint értékű, az ezüst és a bronzérmes pedig 2, illetve 1 millió forint banki szolgáltatás jóváírásban illetve továbbképzési lehetőségben részesül. Szavazni 2011. december 31-ig lehet a http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/vallalat/partner-dij.php internetes oldalon, az eredményhirdetésre 2012 februárjában kerül sor.

2011. november 9., szerda

Rakott kelkáposzta rántott bordával és jus-vel

Íme Ifj. Pintér Károly második káposztás fogása, amivel megpróbálta elkápráztatni a Hagyomány és Evolúció verseny bíráit a Kistücsök színeiben.

Hozzávalók:
  • comb filé 1 db
  • borda 2 egész nyúlé
  • 10%-os sóoldat 0,5 l
  • só 0,002 kg
  • bors 0,002 kg
  • tojás sárgája 4 db
  • egész tojás 2 db
  • liszt 0,002 kg
  • házi morzsa 0,005 kg
  • balzsam ecet 0,01 l
  • olíva olaj 1 l
  • kristály cukor 0,003 kg
  • vaj 0,1 kg
  • kelkáposzta 1 db
  • rizs 0,1 kg
  • fül 25 db
  • majoránna 1 köteg
  • bors 0,002 kg
  • vöröshagyma 0,05 kg
  • fokhagyma 0,02 kg
  • tejföl 0,1 l
  • szódabikarbóna 1 csomag
  • alap lé 5 l
  • noilly prat 0,05 l

10%-os sóoldatot készítek. Ebbe helyezem a kifilézett combot és a letisztított bordákat. 30 perc után kiveszem a húsokat és leöblítem.
Az alap léből jus-t készítek. Balzsam ecetet, Noilly Prat-ot, sót és cukrot adok hozzá. A végén vajjal kikeverem.
A bordákat a csont mellett szeletelem, a csontokat letisztítom majd a gerinc részből szelt vékony szeleteket rátekerem a csontokra. Tálaláskor bepanírozom és olíva olajban frittírozom.
A kelkáposzta leveleket sós, szódabikarbónás vízben blansírozom, majd jeges vízbe mártom. A leveleket kierezem.A nyúl füleket ízesített alap lében 45 percig főzöm.
Vajon apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát dinsztelek, alap lében párolt rizst adok hozzá. Hozzá keverem az apró kockára vágott comb és gerinc filét, valamint egy tojást. Ízesítem sóval, borssal, majoránnával.
A káposztát rétegezem a töltelékkel és a fülekkel. Tejfellel kikevert tojássárgájával kenem le a rétegeket. 170 C fokos sütőben 20 percig sütöm, majd tálalásig melegen tartom hold o mat-ban.

2011. november 2., szerda

Hagyomány és Evolúció a Kistücsökben


A 2011. október 9-én megrendezett Hagyomány és Evolúció versenyen „Nyúlvariációk egy tányéron” címmel fogadták a szervezők a pályázatokat. A Tetrabbit által támogatott rendezvényen természetesen az országszerte ismert és elismert Kistücsök Étterem egyik munkatársa is elindult nyulas ételével.

Ifj. Pintér Károly a nyúl és a káposzta találkozását mutatta be 3 felvonásban. A magyar konyhában hagyományos töltött káposztát, a rakott kelkáposztát és a paradicsomos kelkáposztát gondolta újra és bolondította meg nyúlhússal.
A verseny szellemének megfelelően a tálalás és a konyhatechnikák tekintetében formabontó, a gasztrovilág által diktált főbb irányvonalakhoz kiválóan illeszkedő technikákat és trükköket vetett be.

Ételeinek főbb nyúlhúsos elemei között találunk különféle belsőségeket (tüdő, vese, nyelv), valamint a megszokott nyúlcombot és bordát.

Nagy örömünkre szolgál, hogy megoszthatjuk olvasóinkkal a tehetséges szakács receptjeit is.

Elsőként következzen a tányér bal széléről a „Töltött káposzta belsőségekből”!
Hozzávalók:
  • tüdő 0,5 kg
  • vese 5 db
  • nyelv 5 db
  • búza töret 0,03 kg
  • só 0,005 kg
  • bors 0,002 kg
  • majoránna 0,5 csomag
  • tojás sárgája 1 db
  • savanyú káposzta levél 3 db
  • savanyú káposzta apró 0,15 kg
  • csombor 1 köteg
  • vaj 0,08 kg
  • fokhagyma 0,03 kg
  • tejföl 0,1 l
  • nyúl alap lé 2 l
  • toka szalonna 0,05 kg
  • vöröshagyma 1 fej
  • gyömbér 0,005 kg
  • Xsantan 0,005 kg

A tüdőt megtisztítjuk, majd sós fokhagymás, vöröshagymás, majoránnás alap lében 5 perc alatt megabáljuk. Leszűrjük és bot mixerrel pépesítjük a fokhagymával és a vöröshagymával együtt.
A vesét megpucoljuk, teflon serpenyőben megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd apró kockára vágva a tüdőhöz vegyítjük.
A nyelvet az ízesített alap lében 5 percig főzzük, forrón megtisztítjuk, majd apró kockára vágva a tüdőhöz elegyítjük.
A búza töretet az ízesített alap lében megfőzzük, leszűrjük és a tüdőhöz adjuk.
A tüdős hurkát összekeverjük egy tojás sárgájával, ízesítjük sóval, borssal, majoránnával.
A savanyú káposzta leveleket alap lében roppanósra főzzük, leerezzük és beletöltjük a tüdős hurkát. Műanyag fóliába majd alufóliába tekerjük és 63 Celsius fokos ronnerben 15 percig souvide-oljuk. Tálalásig hold o mat-ban tartjuk melegen.
Az apró kockára vágott tokaszalonnát lepirítjuk, apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát adunk hozzá és megdinszteljük. A savanyú káposzta aprót átmossuk majd az alapba tesszük roppanósra pároljuk. Vajat és tejfölt adunk hozzá. Ízesítjük csomborral, sóval, borssal. Tálalásig melegen tartjuk. A maradék tejfölt felmelegítjük, xhantánnal kikeverjük és reszelt gyömbérrel együtt habszifonba töltjük. Tálalásig ronnerben melegítjük.