2010. november 30., kedd

Nyúlragu puliszkával - Genyatrade

Szóval az úgy volt valahogy, ha már ilyen boros fickók vagyunk, hogy csak olyan recept jöhetett szóba, amiben nem kevés erjedt szőlőlé is található. Éppen ezért az általunk készített „Szelíd vadas” is tartalmaz bort, csakúgy, mint a – szintén általunk költött – „Pákozdi nyúljork”.

A vadas elkészítése nem volt olyan embert próbáló feladat, hiszen csodálatos – khm – Tetrabbit-féle nyúlgerinc filével dolgoztunk. Egy lábasban félig megfőztük a megpucolt felkarikázott répát, gyökeret, vöröshagymát, raktunk bele egész borsot, borókabogyót, sót és babérlevelet, aztán mindezt leszűrtük és a már csak langyos páclébe beleraktuk a husikat és 3 napig pácoltuk. Hűtőben pácolni ősszel bármit is, badarság. Hát lelassulnak a kis páclé részecskék a túl hidegben, és nem járják át jól a husit. Szóval mi a hűvös teraszon pácoltunk, árnyékban.

Amikor eltelt a 72 óra, akkor nekiláttunk a dolog lényegi részének. Jófajta füstölt mangalica szalonna zsírját kisütöttük, majd ebben megkapattuk a husik felszínét. Később a félig sült szalonnákat beleszórtuk egy cserépedénybe, ráfektettük a husikat, leöntöttük a leszűrt zöldségekkel, és hozzáraktuk a páclé felét.

Ezt tettük előmelegített sütőbe, és arra lettünk figyelmesek, hogy kábé egy óra alatt a lé nagy része elfőtt. Ezek után kihasználtuk a lehetőséget, és zsírjára pirítottuk a szettet. Végül az enyhén megpirult zöldségekhez adtunk a korábban gondosan megőrzött pácléből, összeturmixoltuk, tejföllel, kevés mustárral egészen pici cukorral és borssal ízesítettük. Készült hozzá szalonnapörcös zsemlegombóc is, amit igazából kifliből csináltunk. Az önök kedvéért ki is tálaltuk, de szerintünk elég gusztustalan lett.

A másik kaját, amit készítettünk, azért neveztük el pákozdinak, mert – amint az rendszeres olvasóink nyilván tudják – 2006-ban onnan vettünk szőlőt, így a 2006-os cabernet sauvignonunk is értelem szerűen pákozdi. De hogy megy a nagyon testes, négy éves vörösbor a zsenge nyuszihoz?

A nyúlnak az egyik legjobb alkatrésze a combja, a másik a lapockája, amit az egyszerűség kedvéért ezentúl csak szárnynak nevezünk majd. Ezekkel dolgoztunk, lepirítottuk őket, hogy aztán megszórhassuk a tetejüket kis liszttel, amely nem csak további piruláshoz vezetett, hanem a végén sűrítette is a cuccot.

A liszt után hagyma jött, meg olyanok, mint a nagyon apróra vágott petrezselyem és kakukkfű, meg fokhagyma és nagyon pici bors. Amikor a nyuszik színét már elég szépnek találtuk, beleöntöttünk jó sok vörösbort, és abban – no meg egy kis víz is volt ott azért – párolgattuk. Amikor már majdnem készen volt, akkor került bele az erdei gomba, amely egészen fantasztikus ízeket adott a dolognak. Őzláb és tinóru mixszel dolgoztunk. A nyuszi környezetbarát: nem kell sok energia ahhoz, hogy megpuhuljon. Így ez elég hamar bekövetkezett, és akkor behabartuk tejföllel. A vörösboros cuccok tejföllel habarva nagyon szépek.

Az egész esztétikumát – no meg az ízek szépségét – is igyekeztük fokozni azzal, hogy puliszkával tálaltuk az egészet, de olyannak, amihez járt szépen lassú tűzön lepirított nagyon husis szalonna kocka meg enyhén pirult lilahagyma is. A képeken persze nem látszik, hogy ezek jól néztek ki együtt. Pedig de, higgyék el nekünk. A videóért pedig utólag kérünk elnézést.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Genyatrade
http://genyatrade.blog.hu/2010/11/19/a_nyulon_tul_aranyos_szoros_allatokat_ettunk

Marokkói citrom befőttes, olajbogyós nyúlcomb - Gabojsza konyhája


Hozzávalók 4 főre:
combmérettől és étvágytól függően 4-8 nyúlcomb (filé)
egy fél sóban eltett (marokkói) citrom héja
kb 2,5 dl nyúl-alaplé (a csontos részekből főzött, bezöldségelt nyúlhúsleves, leszűrve)
1 ek vaj
2-3 ek olívaolaj
fejenként 2-3 kifliburgonya és pár szem fekete (magozott) olajbogyó
kaliforniai paprika (piros)
só, frissen őrölt bors

A krumplit megmosom és sós vízben, héjastól nem túl puhára főzöm. Ha kicsit kihűlt, meghámozom és falatnyi kockákra vágom. Egy vastagaljú serpenyőben összemelegítem az olívaolaj-vaj keveréket, majd a sóval, frissen őrölt borssal fűszerezett nyúlcomb filé mindkét oldalára kérget sütök, aztán apránként nyúl alaplét hozzáadva puhára sütöm-párolom. Ha már puha, kiveszem és melegen tartom, a serpenyőben visszamaradt ízes mártásba beleforgatom a krumpli kockákat, olajbogyót, kockákra vágott piros kaliforniai paprikát és az aprított marokkói citrombefőttet. Tálaláskor a krumplis-olajbogyós-paprikás köretet tányérra szedem, ráteszem a nyúlcombot és megszórom egy kevés aprított citrombefőttel, ami különleges ízével még izgalmasabbá teszi a fogást. Ha nem hús-krumpli párosítást ennék, a krumplit tarlórépával, vajrépával, vagy feketegyökérrel váltanám ki.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Gabojsza konyhája
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/11/marokkoi-citrom-befottes-olajbogyos.html

Konfitált nyúlgerinc vargányás burgonyafelfújttal és fehérbor redukcióval - Caviar et Lentille


A filéket úgy éreztem vétek lenne túlbonyolítani, így a konfitálás mellett döntöttem és a fehérbor redukcióval igyekeztem feldobni.

A gerincfiléket sóztam, borsoztam, vékonyan megkentem szőlőmagolajjal és mellé szórtam az aprított kakukkfüvet. Lefedve egy órát pihentettem, aztán egy lábosba tettem a libazsírral együtt és felforraltam, majd lassú tűzön 1 órát konfitáltam. Kivettem a zsírból a filéket és leitattam róluk a zsírt. Tálalás előtt száraz serpenyőben minden oldalukat megpirítottam. Közben a fehérbort a harmadára sűrítem, sóval, fehér borssal ízesítem és vajjal montírozom. Tálaláskor még pár csepp dióolajjal fűszerezem. Dióecettel meglocsolt freeze salátával, pár szelet körtével könnyed vacsora, a vargányás burgonya szufléval kiadós ebéd.

Hozzávalók:
500 g nyúlgerinc filé
500 g libazsír
sóvirág, frissen őrölt bors
friss kakukkfű
szőlőmagolaj

375 g száraz fehérbor
50 g vaj
só, fehérbors
dióolaj


Vargányás burgonyafelfújt
A burgonyát megfőztem a tejben, aztán botmixerrel pürésítettem. Hozzáadtam a vajat és az apróra vágott vargányát. Sóztam, borsoztam és mikor kihűlt kissé belekevertem a tojássárgákat, majd a csipet sóval felvert tojásfehérjéket. Kivajazott szufléformákba tettem és vízfürdőben 180 fokon 25 percet sütöttem.

Hozzávalók:
500g burgonya
3 tojás sárgája
4 tojás fehérje
250 ml tej

frissen őrölt bors
100 g vaj
10 g szárított vargánya

Jó étvágyat kíván hozzá:
Caviar et Lentille
http://kaviareslencse.blogspot.com/2010/11/konfitalt-nyulgerinc-es-olivas-nyulcomb.html

Olajbogyós, paradicsomos nyúlcomb - Caviar et Lentille

Hozzávalók:
500 g nyúlcomb filé
150 g angolszalonna
2 salotta hagyma
1 ezüst hagyma
10 kisebb paradicsom
20 szem sóban eltett fekete olajbogyó
olívaolaj
400 ml száraz fehérbor
sóvirág, frissen őrölt bors
50 g vaj


A combfiléket megkötözöm majd kevés olívaolajon minden oldalát 1-1 percig sütöm. Aztán egy tűzálló tálba teszem őket. A visszamaradt olajra dobom a blansírozott szalonna kockákat és a hagymákat. Pár perc után hozzádobálom a fokhagyma gerezdeket, majd a hámozott, kimagozott paradicsom cikkeket is. Sózom, borsozom aztán felöntöm a fehérborral és nagy lángon addig forralom míg el nem párolog az alkohol. Ezután a combgöngyölegekre öntöm és rászórom az olajbogyókat, amiket előző naptól vízben áztatok, hogy ne legyen olyan vad sós. Fóliával szorosan lefedve 200 fokos sütőbe tolom 18 percre. Ezután leszűröm és a paradicsomos-boros pecsenyelét a harmadára forralom, majd belekeverem a jéghideg vaj kockákat.
A combokról leszedem a kötözőzsineget és tálaláskor meglocsolom a vajas mártással és mandarinos olívaolajat csepegtetek rá, ami valami egészen fantasztikusan működik ezzel az összeállítással.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Caviar et Lentille
http://kaviareslencse.blogspot.com/2010/11/konfitalt-nyulgerinc-es-olivas-nyulcomb.html

Pikáns nyúlcombok - Wise Lady


Hozzávalók:
4 nyúlcomb
2 evőkanál mustár
4 szál petrezselyem
2-4 szál rozmaring (nagyságtól függ)
2-4 szál kakukkfű (nagyságtól függ)
4-6 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál darált chili vagy cseresznyepaprika (ízlés szerint)
csipet fahéj (tényleg csak egy csipet!)
olivaolaj
vaj
só, fehérbors
Elkészítés:
A petrezselymet, kakukkfüvet, rozmaringot és a fokhagymát apróra vágom. Hozzáadom a mustárt, chilit. Őrölt borssal, fahéjjal ízesítem. Sót nem adok hozzá! 5-6 evőkanál olivaolajjal az egészet összekeverem, és a nyúlcombokat körben bekenem. Lefedem, és pácolódni hagyom egy éjszakát a hűtőben. (Ha szorít az idő, azonnal is lehet sütni.) Másnap egy cseréptálat (tepsit, jénait) vajjal vastagon kikenek, a combokat megsózom és beleteszem. A tálat alufóliával lazán leborítom, és 200 fokos sütőben kb. 1 órát sütöm (puhulásig). Leveszem a fóliát, a sütőt 250 fokra tekerem, és 10 percig pirítom. Nem szabad kiszárítani! Jól illik hozzá a dinsztelt krumpli. Tálaláskor fanyar házi dzsem vagy befőtt adható mellé - áfonya, meggy, szeder, naspolya, narancs, citrom.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Wise Lady

http://www.wiselady.hu/2010/11/pikans-nyulcombok.html#axzz16lZ8lWKo

Nyúlbonbon - Gabojsza konyhája


Hozzávalók:
50 dkg darált nyúlcomb filé
1 tojás
1 saláta cukkíni
2 salotta hagyma
1 kiskanál őrölt fahéj
2 csipet őrölt szegfűbors
só és frissen őrölt színes bors
Panko morzsa
olaj a sütéshez
Mignon papír

A cukkínit héjastól lereszelem és összekeverem a darált nyúlhússal, tojással, nagyon apróra vágott salottával, fűszerekkel. Legalább egy órát pihentetem a masszát a hűtőben – hogy összeérjenek az ízek – majd 3 cm átmérőjű golyókat formázok a masszából, meghempergetem panko morzsában (vagy friss, házi kenyérmorzsában) és bő, forró olajba kisütöm. Konyhai papírtörlőn hagyom lecsepegni a fölös olajat, mignon papírba tálalom.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Gabojsza konyhája
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/11/nyulbonbon.html

Tárkonyos nyúlleves - Wise Lady


Hozzávalók:
1 nyúl bordacsontos része négybe vágva
1 nyúl belsőségei: vesék, tüdők, szív, máj, velő
80 g sárgarépa
80 g petrezselyemgyökér
5 cm póréhagyma
1 negyed sonkahagyma ( vöröshagyma)
1 szál zellerzöld
1 szál petrezselyemzöld
1 szál tárkonylevél
3 szegfűgomba (vagy más erdei gomba)
20 g vaj
1 dl 30%-os tejszín
csipet őrölt szerecsendió
csipet őrölt fehérbors
2 cl konyak - valódi és nem szeszesital (elhagyható)
csigatészta


Elkészítés:
A bordákat 2 l hideg vízben felteszem, felforrás után takarékra veszem. Szűrővel leszedem a habját, 2 kávéskanál sót teszek bele és gyöngyözve főzöm fedő nélkül 1 órát. Lehúzom a tűzről. A pórét, répát és petrezselyemgyökeret karikára vágom, a hagymát felkockázom. Egy másik fazékban felforrósitom a vajat, és a pórét, hagymát, répát, gyökeret megdinsztelem rajta.

Felengedem a nyúllevessel, a csontos húsdarabokat is beleteszem. A nyúltüdőt 4-be, a megtisztított veséket és a szívet 2-be vágom. A májat felszeletelem.
A levesbe teszem a tüdőt, szívet, vesét, őrölt szerecsendióval ízesítem. Hozzáadom a gombát és a zellert is.
Felöntöm, ha kell 1,7 literre hogy készen kb. 1,5 l leves legyen. 20 percig gyöngyözve főzöm. Hozzáadom a csigatésztát, őrölt fehérborsot, és a felszeletelt májat, (a nyúlvelőt is, ha van) ha kell még, sót is. 10 perc főzés után beleöntöm a tejszínt és a konyakot, felforralom, és 1-2 perc után elzárom a lángot. Kiszedem a 4 bordadarabot, és a bordacsontokat kihúzom egyenként, majd a húst visszateszem a levesbe. Apróra vágom a tárkonyt és a petrezselyemzöldet, rászórom a forró levesre.

Tálalás előtt hagyom egy félórát "érni". Nagyon finom!

Jó étvágyat kíván hozzá:
Wise Lady
http://www.wiselady.hu/2010/11/tarkonyos-nyulleves.html#axzz166LLT2u8

Nyúlpástétom tésztaburokban


Hozzávalók:
fél kiló nyúlhús (gerinc és comb filé)
15 dkg füstölt szalonna
1 tojás
2 salotta hagyma
1 ágacska friss kakukkfű
10 deka vékonyra szeletelt, füstölt sonka
egy nyúl mája
fél deci brandy
6-8 db apró savanyú uborka (cornichon)
só, pár szem natúr pisztácia és egész rózsabors

A pástétom fűszerhez:
4 g koriander
4 g szárított bazsalikom
4 g szegfűszeg
2 g szerecsendió (reszelve)
2 babérlevél
3 g vargányapor
4 g fehérbors

A tésztához:
300 g liszt
75 g vaj
60 g sertés zsír
1 tojás
2 tojássárgája
fél dl hideg víz


A pástétomtésztához a lisztet a vajjal és zsírral összemorzsolom, majd az egész tojással, a tojások sárgájával, kevés sóval és a hideg vízzel összegyúrom, folpackba csomagolom és legalább egy órára hűtőszekrénybe teszem. Filé híján a nyúlhúst kicsontozom, hártyáit lefejtem, a húst a szalonnával együtt ledarálom.
A pástétom fűszerkeverékhez a hozzávalókat fűszermalomba finomra őrlöm és összekeverem a darált szalonnás nyúlhússal, a tojással, brandyvel, a nagyon apróra vágott salottával és a kakukkfű leveleivel.

A tésztát pihentetés után fél cm vastagra kinyújtom és kétharmadával kibélelek egy terrine, vagy más hosszúkás formát, vagy egyszemélyes adagokat készítek, szuflé formákban. Ujjaimmal kissé benyomkodom, hogy a nyers tészta felvegye a forma alakját és a tésztával bélelt formát „kitapétázom” vékony sonka szeletekkel. Ezután a forma aljára simítok egy adag húspürét, erre fektetek apró uborkát, majd újra húspép következik, erre a csíkokra vágott nyúlmáj, köré pisztácia és rózsabors, majd megint húspép. Tetejére ráhajtom a sonkaszeletek lelógó részét, majd a maradék kinyújtott nyers tésztával befedem, a széleket összedolgozom, közepébe kis kerek nyílást vágok, hogy legyen hol távozni sülés közben a keletkezett gőznek. A pástétom tetejét tojással megkenem, különböző alakúra vágott pástétomtésztával díszítem, majd az egészet ismét lekenem tojással, így sülés után szép fényes máz keletkezik rajta. Előmelegített sütőbe teszem, 190 fokon sütöm 10 percig, majd 170 fokon még 50 percig. Ha megsült, a formában hagyom kihűlni. Közvetlen a tálalás előtt a formából kiborítom és felszeletelem (ha többszemélyes adag készült), zöld salátalevelekkel díszítem. Tálaláskor ribizke- vagy áfonyadzsemet adok hozzá.

Előfordul, hogy a pástétom tésztája sütés után elválik a tölteléktől. Ezt megelőzendő, a kihűlt pástétom tetején lévő nyíláson, olvasztott és lehűtött, redukált húslevessel készített aszpikot töltök bele, közben kissé az asztalhoz ütögetve, hogy a beöntött aszpik mindenütt betöltse a sütés közben keletkezett réseket. Ilyenkor célszerű pár órát hűteni tálalás előtt.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Gabojsza konyhája
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/11/nyulpastetom-tesztaburokban.html

Narancsos csokoládés nyúl édesköménnyel - Flat Cat


Hozzávalók 2-3 főre:
50 dkg nyúl lapocka (6 db csontos első láb)
4 dkg salotta
5-7 dl nyúl alaplé
2 dkg étcsokoládé (88%)
1 kisebb narancs finomra reszelt héja
1 cm friss csili
1 ek olívaolaj
2 dkg vaj
4 kisebb gumó édeskömény
2 dkg vaj

Az olívaolajt felhevítem a vajjal, majd minden oldaláról elősütöm rajta a húst. Több részletben érdemes, hogy piruljon a hús és ne párolódjon. Kiszedem az edényből, majd a visszamaradt zsiradékon üvegesre sütöm a finomra aprított hagymát. Visszaszedem a húst, felöntöm 2 dl alaplével, sózom (nem nagyon, a bekoncentrálódott alaplétől elég sós lehet) majd fedő alatt igen kis lángon puhára párolom. Akkor veszem le a fedőt, amikor a hús kezd elválni a csonttól, ez úgy egy óra. Ezt követően fedő nélkül fő továbbra is igen kis láng felett, ha elpárolog alóla a folyadék és visszasül zsírjára, akkor öntök hozzá egy keveset a maradék alapléből. A folyamat végére a nyúl húsának annyira meg kell puhulnia, hogy szinte leomoljon a csontról és a benne lévő (egyébként nagyon kevés) kötőszövetes részek teljesen feloldódjanak. Fiatal pecsenyenyúlnál ez nem egy hosszú idő, másfél-két óra alatt megvan. Közben ne kavargassuk, csak rázogassuk, nehogy felrostozódjon a hús.

A húst kiszedem a serpenyőből (hőálló tálba érdemes, aztán lefedni, hogy meleg maradjon), majd a szafthoz annyi alaplevet öntök, hogy nagyjából 2 dl legyen. Felforralom a csilivel (ha csak enyhén csípősre szeretnénk, előtte magozzuk ki), lehúzom a tűzről, hozzákeverem a széttördelt csokit, hozzáreszelem a narancs héját, majd botmixerrel pürésítem. Finom szűrőn átszűröm.

Közben a maradék vajon megsütöm-párolom a vékony cikkekre vágott édeskömény gumókat.

A sült édeskömény mellé szedem a nyulat, külön tálkában adom mellé a mártást.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Flat Cat
http://flat-cat.hu/2010/11/29/narancsos-csokolades-nyul-edeskomennyel/

Sütőtökös, baconos nyúlfalatok - De jó főzni!


Vajban sült nyúlfalatok,
sütőtök és bacon ágyon,
csilis-petrezselymes balzsamecettel
Hozzávalók 2 főre
2 db nyúlcomb
kb 7 dkg vaj
2 evőkanál olaj
1 evőkanál szójaszósz
1 db sütőtök
1 dl olaj
6 szelet bacon
1/4 csokor petrezselyem
2-3 db csilipaprika
balzsamecet

cukor
bors

A combokat kifilézzük és feldaraboljuk, megsózzuk, borsozzuk. Egy wokban vajat és olajat hevítünk, beletesszük a húst és ráöntjük a szójaszószt, és készre sütjük (stir-fry).
A sütőtököt megpucoljuk, darabokra vágjuk, egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olajjal és megsózzuk. 190 fokos sütőben kb 20-30 percig sütjük.
A bacont egy serpenyőben ropogósra sütjük.
A petrezselyem zöldet és a csilit apróra vágjuk, meglocsoljuk a balzsamecettel, ha szükséges tovább ízesítjük cukorral, sóval, ill. vízzel hígítjuk.

Jó étvágyat kíván hozzá:
De jó főzni!
http://dejofozni.blogspot.com/2010/11/nyulas-recept-i-sutotokos-baconos.html

Rizzsel töltött nyúlcombfilé, karácsonyfa ropogóssal - De jó főzni!

Teában pácolt, vadrizzsel töltött nyúlcombfilé,
karácsonyfa ropogóssal,
mandarinos paprikával,
szezámmaggal


Hozzávalók 2 főre
2 szelet nyúlcombfilé
3 teafilter/evőkanál fekete tea
2 dl víz
2 teáskanál só
3 dgk főtt vadrizs
1 bögre főtt barna rizs
Só, bors
1 tojás
zsemlemorzsa
1 piros kaliforniai paprika
1 mandarin
2 evőkanál pirított szezámmag

Erős fekete teát készítünk 2 dl vízből. Hozzáadjuk a sót és a nyúlcombfiléket. Pár órán át hagyjuk pácolódni a húst. Ezután leitatjuk a felesleges teát a combokról, egy alufóliára helyezzük a filét, ha szükséges kissé bevágjuk pár helyen, hogy nagyobb felületet kapjunk. A főtt barna rizst és a vadrizst összekeverjük, sózzuk és teszünk bele 1 db tojást. Ebből a töltelékből kanalazunk a nyúlcombra. Ezután szorosan feltekerjük. Az alufóliába csomagolt combokat kb 35-40 percig sütjük 190 fokos sütőben.
A maradék rizsbe keverünk mandarinhéjat, 1 evőkanál apróra vágott kaliforniai paprikát, teszünk borsot és annyi zsemlemorzsát, hogy alakítható masszát kapjunk. Lapos „lepénykéket” formázunk, és kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. Amikor elkészült, karácsonyfa alakúra vágjuk a rizsropogóst.
A kaliforniai paprikát csíkokra vágjuk. Meglocsoljuk a mandarin levével, ill. ízlés szerint sózzuk.

Jó étvágyat kíván hozzá:
De jó főzni!
http://dejofozni.blogspot.com/2010/11/nyulas-recept-ii-rizzsel-toltott.html

Pirítóson tálalt nyúlfalatok, tökmagolajjal, tarkaborssal és szezámmaggal - De jó főzni!


Hozzávalók 2 főre
1 nyúlcombfilé
5 dkg vaj

tarkabors
tökmagolaj
2 evőkanál szezámmag
2 darab pirítós

A filét szeletekre vágjuk és vajban megsütjük; sózzuk és jócskán borsozzuk. Ezután következik a tálalás: a kenyeret félbe vágjuk (háromszög alakúra), ráhelyezzük a húst, meglocsoljuk tökmagolajjal és megszórjuk pirított szezámmaggal.

Jó étvágyat kíván hozzá:
De jó főzni!
http://dejofozni.blogspot.com/2010/11/nyulas-recept-iii-rabbit-on-toast.html

Lilakáposztás - birskörtés nyuszi - De jó főzni!


Hozzávalók 4 főre
4 nyúlcombfilé

Bors
4-5 levél lilakáposzta
8 szelet birskörte

Vörösboros-lilakáposztás zselé
1 fej lilakáposzta
3 evőkanál olaj
3-4 dl víz
2 dl jó minőségű száraz vörösbor
1/2alma
1/2 birskörte
1+2 teáskanál só
4 evőkanál nádcukor
frissen őrölt bors
1 mokkáskanál ecet
8 lapos teáskanál zselatin
4 pohár (műanyag)

Birskörtés burgonya
46 dkg főtt burgonya
4 dkg birskörte
2 teáskanál só
bors
szerecsendió
1 tojás
3-4 evőkanál liszt
2 dkg vaj
zsemlemorzsa
2 szál spagetti tészta a díszítéshez
olaj a sütéshez
1 gránátalma
1 evőkanál nádcukor
csipet só
vörös bor
1 mokkáskanál keményítő

A combokat előkészítjük, sózzuk borsozzuk és egy éjszakát hagyjuk pihenni. Másnap tegyünk 1 káposztalevelet és 2 birskörte szeletet minden combra. Szorosan tekerjük fel, és csomagoljuk be egy alufóliába. 200 fokos sütőben kb 30 percig süssük.

A káposztát legyaluljuk (vagy vékony szeletekre vágjuk), megsózzuk 1 teáskanál sóval és állni hagyjuk 30 percet. Az almát megpucoljuk és szintén lereszeljük. A fél birskörtét 45 percen át 170-180 fokon sütjük, majd hagyjuk kihűlni és végül lereszeljük. Egy serpenyőben olajat hevítünk és rátesszük a kinyomkodott káposztát, az almát és a birskörtét, a cukrot és a maradék sót. Pár perc után felöntjük a borral és a vízzel és 1 órán át pároljuk, fedő alatt, gyakran megkeverjük (érdemes folyamatosan pótolni a folyadékot, nem egyszerre beleönteni az összeset). Amikor megpuhult a káposzta, beállítjuk az ízét, hozzáadjuk az ecetet, esetleg pótoljuk a folyadék mennyiségét. A lényeg, hogy összesen 4 dl folyadékot le tudjuk szűrni a káposztáról.
Ezután elkészítjük a borzselét:

A 4 dl leszűrt vörösboros-káposztás lét feltesszük egy lábosba forrni. Megkóstoljuk, hogy az íze megfelelő-e, ha szükséges még ízesítjük. Beletesszük a zselatint, de vigyázunk, hogy ne forrjon. Amikor a zselatin feloldódott, levesszük a lángról és beleöntjük a zselét 4 pohárba, majd a lilakáposztából is 1-1 evőkanálnyit teszünk. Hagyjuk kihűlni, és egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben pihenni.

A főtt burgonyát pürésítjük, hozzáadjuk az almát és a birskörtét, illetve a vajat, a sót, a szerecsendiót. Ha már kihűlt, hozzáadjuk a tojást és a lisztet.

A masszából kis birskörtéket formázunk, zsemlemorzsába hempergetjük és bő olajban kisütjük. Amikor elkészült, a spagettiból kis darabokat törünk, és beleszúrjuk a „körtékbe”. Valamilyen zöld fűszernövény (pl bazsalikom) levelével díszíthetjük.

A nádcukrot karamellizáljuk és beleteszünk 1/2 gránátalma magot és csipet sót, hozzáadjuk a keményítőt és felöntjük a borral. Amikor besűrűsödött levesszük a lángról és hozzáadjuk a maradék gránátalmamagot.

Jó étvágyat kíván hozzá:
De jó főzni!

http://dejofozni.blogspot.com/2010/11/nyulas-recept-v-lilakaposztas.html

Nyúlcomb pestós kalapban, avokádós mogyoróhagymával - De jó főzni!


Nyúlcomb pestós morzsakalapban
-avkokádós-tejszínes mogyoróhagymával
-hasselback burgonyával
Hozzávalók 2 személyre
2 db nyúlcomb
2 burgonya
olaj

bors

Morzsakalap
kb 2 dkg vaj
3-4 evőkanál kenyérmorzsa
1 teáskanál zöld pesto


Köret
20 dkg mogyoróhagyma
1/2 avokádó
1 dl tejszín
pár csepp citromlé

1,5 dkg vaj
1 evőkanál olaj
1 mokkáskanál szárított bazsalikom


A morzsakalaphoz először vajat és olajat hevítünk egy serpenyőben. Beletesszük a morzsát és kicsit átpirítjuk. Ezután belekeverjük a pestót és ízlés szerint sózzuk. A lényeg, hogy formázható masszát kapjunk, ha nem akar összeállni, adjunk hozzá még vajat, ha túl lágy, adjunk hozzá morzsát.
A combokat előkészítjük, megsózzuk és egy pataki tálban helyezzük. A burgonyát megpucoljuk, ketté vágjuk és 3-5 milliméterenként bevágjuk a tetejét, kb a krumpli 3/4-ig (lsd kép), a nyúlcomb mellé tesszük. Az egészet olajjal meglocsoljuk és megsütjük. A megsült combokra óvatosan rányomkodjuk a morzsát és további 5 percig sütjük.
A körethez először vajat hevítünk egy serpenyőben, beletesszük a négybe vágott mogyoróhagymát és megsózzuk. Amikor már a hagyma megpuhult, beletesszük a kockára vágott avokádót és felöntjük a tejszínnel. Ízlés szerint teszünk bele kevés citromlevet és a bazsalikomot. Amikor a tejszín besűrűsödött, levesszük a tűzről.

Jó étvágyat kíván hozzá:
De jó főzni!
http://dejofozni.blogspot.com/2010/11/nyulas-recept-iv-nyulcomb-pestos.html

Házi epres-magos mustárban pácolt sült nyúl - Selectfood


Érdekes párosítása a zamatos epernek és a markáns mustármagnak, jól érződő de mégsem tolakodó az ízekkel.

Egy ideje már motoszkált a fejemben ez az eperpasztás mustár, az csak az igazi hazai földiepret vártam hozzá.
Kipróbáltam; ízlett. Aztán másodjára is készítettem, pár napig érlelt mustárral; és akkor is ízlett. Mostantól a visszatérő receptjeim táborát erősíti, érdemes kipróbálni!
Elsőre vékonyra csíkozott pulykacombból készítettem el serpenyőben, ez a mostani pedig csőben sült házinyúl volt. (amit kedves barátaimtól kaptam)

A mustár őrölt vagy egész mustármagból, ecetből, pici cukorból és/vagy fehérborból készül. Általában napokig vagy hetekig érlelődik vákummentes zacskóban/üvegben. Őrölt mustármagból csípősebb lesz a végeredmény.


Hozzávalók az epres mustárhoz
150 g érett, édes eper turmixolva (lehet fagyasztott is)
2 ek házi almaecet
2 ek borecet
1 ek száraz fehér bor
1csapott tk nádcukor por
1-1 tk sárga és fekete mustármag

a további hozzávalók:
1 db házinyúl
1 fej lilahagyma
1egész fej (vagy több) fokhagyma
kb. 2 dl húsleves alaplé (vagy helyette víz, de ne leveskocka)
durva szemű tengeri só
frissen őrölt rózsabors
néhány ágacska friss kakukkfű

Elkészítés
1 A mustárhoz keverjük össze a hozzávalókat, majd egy lábasban rottyantsuk össze a felhasználás előtt. (Ha van rá időnk, akkor 1-2 napig hagyjuk a hűtőben érlelődni, de jó lesz a gyorsított változattal is.)

2 A nyúlról megtisztítás-mosás után papírtörlővel itassuk le a felesleges vizet. Daraboljuk fel és dörzsöljük be sóval és a mustárral is bőven. (tegyünk félre egy keveset a mustárból későbbre) Tegyük hűtőbe pácolódni min. 1 óra hosszára, vagy akár egy éjszakára.

3 A lilahagymát hámozzuk meg, szeleteljük fel vékony karikákra és egyenletesen elosztva tegyük egy hőálló tál aljára. Fektessük rá a húsokat, hintsük meg a rózsaborssal, helyezzük mellé a kakukkfüvet és dobjuk mellé a héjas fokhagymagerezdeket is.

4 Öntsük alá az alaplevet, majd tegyük 200°-os sütőbe lefedés nélkül, mindkét oldalán süssük 15 percig.
Locsoljuk meg a lével, fedjük le alufóliával, és 180°-on süssük a húst puhára. Ez nagyjából még 1-1,5 óra a mérettől, kortól függően. A sütési idő végén már fólia nélkül süssük, hogy szép színt kapjon a teteje.

Végül keverjünk a lébe még egy kis mustárt, mivel hő hatására veszít a csípősségéből, így viszont intenzívebb lesz a végeredmény.

Fogyasztáskor is a mustárt szerettem volna dominálni hagyni, ezért egy kis vadrizzsel bolondított párolt fehér rizzsel tálaltam.


Tipp: Mint már említettem, serpenyőben is el lehet készíteni például kisebb csíkokra vágott szárnyas húsból. A fentiek szerint járjunk el, csak az elején egy kevés vajon fonnyasszuk meg a hagymát, dobjuk rá a héjában hagyott fokhagymát, majd a pácolt, borssal szórt húst és miután kifehéredett, akkor öntsük alá az alaplevet. Lefedve pároljuk puhára.


Jó étvágyat kíván hozzá:
Selectfood
http://selectfood.blogspot.com/2010/06/hazi-epres-magos-mustarban-pacolt-sult.html

Zöldfűszeres citrusmarinádban pácolt nyúl - Selectfood


Hozzávalók:
1db házinyúl
(vagy más fehér hús)
3db nagy narancs
2db lime
1/2 citrom
1ek olívaolaj
2-2 evőkanálnyi aprított citromfű, oregánó és rozmaring
1gerezd fokhagyma
3ek csemege pirospaprika
1ek fekete bors
1tk őrölt kömény

Elkészítés:
1. Facsarjuk ki 2 narancs, a fél citrom és a lime-ok levét. Keverjük hozzá az olívaolajat és az aprított zöldfűszereket, nyomjuk a lébe a fokhagymagerezdeket és egy kicsi sót is tegyünk hozzá.
2. Daraboljuk fel a húst, majd tegyük a citrusleves marinádba úgy, hogy az teljesen ellepje.
Tegyük a hűtőbe min. 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára.
3. Keverjük össze a pirospaprikát a köménnyel és a borssal. Miután a hús átvette az ízeket, egy papírtörlővel óvatosan itassuk le a levet a húsokról és dörzsöljük be őket a paprikás keverékkel.
4. Fektessük a húsokat egy jénai tálba, tetejükre tegyünk 1-1 vékony narancskarikát, majd toljuk 200°-os, grill beállítású sütőbe és mindkét oldalát grillezzük 18 percig (az alsó rácson). Ezután vegyük vissza a hőfokot 180°-ra és további fél órán keresztül grillezzük, időnként tetejét meglocsolgatva saját lévével.

Tipp: Rendes grillen vagy kontakt grillezőn is süthetjük, az eszköztől és a hústól függően hosszabb-rövidebb időre lesz szüksége.
Ha szaftosabban szeretjük - és sütőben sütjük -, akkor a marinádot öntsük a hús alá, és locsolgassuk azzal.

Tálalási javaslatom a zöldséges rizs vagy kuszkusz.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Selectfood
http://selectfood.blogspot.com/2010/08/zoldfuszeres-citrusmarinadban-pacolt.html

Fokhagymás nyúlpaprikás csupasz krumplis nudlival - Selectfood


A paprikás ugyanúgy készül mint a pörkölt, csak a végén tejföllel be van sűrítve.
A köretnek elég nagy a választék (nokedli, tészta, rizs, tarhonya...) én most mégis egy lágy "csupasz" nudlit választottam mellé és igen jó párost alkottak együtt.

Hozzávalók:
1 db házinyúl megtisztítva, feldarabolva
fél fej fokhagyma finomra aprítva
kevés (1 csapott evőkanál) libazsír
3 db kisebb vöröshagyma felaprítva
225 g 20%-os tejföl
1 evőkanál kukoricakeményítő
édesnemes pirospaprika (por)
tengeri só
frissen őrölt fehérbors
1 mokkáskanál köménymag
1-2 db paradicsom
1 dl száraz vörösbor
kb. 1/2 l víz

600 g krumpli
kb. 100 g vagy ízlés szerint búzaliszt
finom tengeri só
Elkészítés:
1 Tegyük egy nagyobb lábasba hagymákat és kevés zsiradékon üvegesítsük meg. A tűzről levéve hintsük meg bőven pirospaprikával, keverjük jól össze, majd tegyük bele a húsokat, (tűzte visszatéve) és időnként megkeverve süssünk addig, míg kezd kifehéredni, majd öntsük fel a borral.
Dobjuk bele a kettévágott paradicsomot, a köménymagokat, sózzuk és borsozzuk meg. Öntsük fel a vízzel is, majd forrás után, közepes hőfokon fedő alatt főzzük tovább.

2 Ezalatt, főzzük meg héjában a burgonyát és ha kissé már kihűlt, akkor hámozzuk meg, majd krumplinyomón nyomjuk át 2-szer, sózzuk meg egy kicsit, és a lisztet hozzáadva gyúrjuk belőle lágy tésztát.

3 Mikor a hús már megfelelően puha, keverjük simára az étkezési keményítőt a tejföllel és egy merőkanálnyi főzőlével, és ezt a keveréket öntsük a húshoz. Rottyantsuk össze, keverjük meg párszor míg besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről és tegyük félre míg a nudlik elkészülnek.

4 Lisztes kézzel formázzunk 2-2 cm-es, ujjnyi vastag nudlikat, majd forrásban lévő vízbe dobálva főzzük meg őket.Vigyázzunk, mert könnyen összeragadnak!
Pillanatok alatt feljönnek a víz felszínére, de azért egy főzőkanállal érdemes rásegíteni, hogy le ne ragadjanak.


Megjegyzés:
Belisztezett gyúródeszkán is ki lehet nyújtani, illetve feldarabolni a tésztát, csináljuk úgy, ahogy egyszerűbb.
A krumlis nudlit általában pirított zsemlemorzsába forgatják és legtöbbször lekvárral fogyasztják, én azonban a nyúlpaprikás mellé jobbnak láttam csupaszon hagyni.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Selectfood

http://selectfood.blogspot.com/2010/09/fokhagymas-nyulpaprikas-csupasz.html

2010. november 29., hétfő

Csicsóka krémleves csomboros nyúlkolbásszal - Gabojsza konyhája


Nyúlkolbászt most készítettem első alkalommal, nagyon jól sikerült és kellemes kísérője volt a csicsóka krémlevesnek. Jóízűen ettük magában is, mustárral és friss kenyérrel.
Hozzávalók a nyúlkolbászhoz:
1 kg kicsontozott nyúlhús, darálva (én combfilét használtam)
25 dkg nyers sertés szalonna, darálva
12 g só
20 g fokhagyma
3 ek morzsolt, szárított csombor (a friss még jobb lett volna)
3 g frissen őrölt fekete bors

Hozzávalók a csicsóka krémleveshez:
fél kg csicsóka
2-3 salotta hagyma
1-2 ek olívaolaj
1 liter (nyúl)hús alaplé
2 dl tejszín
só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz pár csepp olívaolaj és egy csepp pesto (opcionális)

A kolbászhoz a darált nyúlhúst és szalonnát összegyúrom a fűszerekkel és sertés vékonybélbe töltöm, majd kevés vajon, vagy zsíron, 160 fokra előmelegített sütőbe szép pirosra sütöm (kb 60 perc kellett neki).
A csicsóka krémleveshez meghámozom a csicsókát, azonnal hideg vízbe teszem, mert a burgonyához hasonlóan gyorsan barnul (oxidálódik). A megtisztított, felaprított salottát üvegesre dinsztelem az olívaolajon, rádobom a felkockázott csicsókát és pár percig együtt pirítom. Felöntöm annyi húsalaplével, hogy jól ellepje, sózom, borsozom és puhára főzöm.
Simára turmixszolom a tejszínnel, ha túl sűrű lenne, forró alaplével hígítom. Tányérba merem, megpöttyözöm olívaolajjal, egy csepp zöld pesto-val és a sült nyúlkolbásszal tálalom.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Gabojsza konyhája
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/11/csicsoka-kremleves-csomboros.html

Nyúl herán tokány puliszkával - Gabojsza konyhája


Gyerekkoromban, az Erdélyben tradicionálisnak számító örmény eredetű herán tokányt általában disznóhúsból, ünnepnapokon az akkoriban még „fekete” vágásból származó borjúból készítette Édesanyám. Most nyúlcomb filéből főztem és merem állítani, hogy finomabb, mint az ünnepnapi borjús változat. Egy köret sem illene jobban hozzá, mint a puliszka.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg nyúlcomb filé, kockákra vágva
1 fej hagyma
2 ek vaj
2 dl száraz fehérbor
1 tk étkezési keményítő
1 ek mustár
1 dl tejföl
só, frissen őrölt bors
1-2 ágacska friss kakukkfű

A puliszkához, ha kevés az időm: fél liter víz 2 csipet só 15 dkg kukoricadara
Ha bőven ráérek:
15 dkg kukoricadara 2 csipet só
hétszeres mennyiségű víz

A hagymát finomra vágom és a vajon megfonnyasztom, majd rádobom a kockákra vágott nyúlhúst. Sózom, bőkezűen borsozom, kevergetve megvárom, hogy kifehéredjen a hús. Mustározom, kicsit lepirítom, majd felöntöm a borral és fedő alatt puhára párolom (ha szükséges, pótolom a szaftot vízzel, az a jó, ha épp ellepi a húst). Amikor megpuhult, besűrítem a keményítővel elkevert tejföllel. Összeforralom.
A puliszkát attól függően készítem, hogy 20 perc, vagy 2 óra áll rendelkezésemre a tálalásig.
Ha kevés az időm, a gyors változat készül: felteszem forrni a vizet, 2 csipet sóval. Amikor forr a víz, beleöntöm a kukoricadarát és folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg sűrű lesz, de nem kemény. A kevergetés fontos, mert odaég, hőforrás elzárása után, várakozó állásban is „dagad” . (Szinte mindig egy- két kanálnyit félreteszek tejes puliszkának, ez volt gyerekkorom kedvenc”levese”).
Ha van két órám a puliszkakészítésre, hétszeres mennyiségű vizet forralok, beleszórom a kukoricadarát és az elején párszor megkeverve, nagyon lassú tűzön 2 órán keresztül főzöm. Az íze klasszisokkal jobb, mint a gyors változatnak, de mivel az alja rendesen letapad, macerásabb a mosogatás. Valamit valamiért :-)

A tokányt a puliszkával és házi savanyúsággal tálalom.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Gabojsza konyhája
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/11/nyul-heran-tokany-puliszkaval.html

Nyúlgerinc kelbimbó „főzelékkel” - Gabojsza konyhája


Hozzávalók 4 személyre:
fejenként 2-3 csík nyúlgerinc filé
fél kg kelbimbó
1-2 szál újhagyma
2 ek vaj (kb 50-60 g)
5-6 szem kifliburgonya
1 zöld és piros kaliforniai paprika, centis kockákra vágva
só, frissen őrölt bors
1 kiskanál köménymag

A „főzelékhez” pár szem kifliburgonyát (vagy más, kisméretű krumplit) sós, köménymagos vízben héjastul nem túl puhára főzöm, ha kihűlt, meghámozom és felkockázom.
A kelbimbót megtisztítom és sós, lobogva forró vízbe teszem, újraforrástól számított két percig blansírozom. Jeges vízben lehűtöm, majd tiszta konyharuhára terítem, ha megszikkadt, elfelezem a kis káposztafejeket.
A legnagyobb serpenyőmben evőkanálnyi vajat hevítek, rádobom az elfelezett kelbimbót, a kockázott, főtt krumplit, a kockázott piros és zöld paprikát és együtt pirítom. Egy-két perc elteltével megszórom a felaprított újhagymával (zöldjével együtt), sózom, borsozom és jól összeforgatom.

A húsfeltéthez a sütőt előmelegítem 200 Celsius-fokra. A vékony nyúlgerinc-csíkokra nagyjából egy perc alatt egy vasserpenyőben 1 evőkanálnyi vajon kérget sütök, majd félreteszem öt percre, fedő alatt pihenni. Ezután betolom a forró sütőbe öt percre, így biztosan nem száradnak ki, átsülnek és szaftosak maradnak. Jófajta sóval, frissen őrölt borssal fűszerezem és a „főzelékkel” tálalom.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Gabojsza konyhája

http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/11/nyulgerinc-kelbimbo-fozelekkel.html

Paradicsomos, olívás nyúl hátfilé - A'la carte Kulinária


Hozzávalók:
400 gr nyúl hátfilé
6 ek paradicsompaszta
10-15 szem magozott fekete olajbogyó
10-15 szem magozott zöld olajbogyó
1 dl víz

2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
olaj


Elkészítése:
1. A hátfilét felkockázzuk és olajon minden oldalát megpirítjuk, megsózzuk.
2. Hozzáadjuk a paradicsompasztát, a vizet és az olajbogyót és lefedve pároljuk kb 20 percig. Ha túl sűrű vízzel hígítjuk. A lényeg, hogy sűrű, de megfelelő (tunkolható : ) szaftnak kell lennie.
3. Ha a hús elég puha hozzáadjuk az bazsalikomot, és az apírtott fokhagymát és még 2-3 percig főzzük.
4. Ideális hozzá a friss fehét kenyér vagy a rizs.

Jó étvágyat kíván hozzá:
A'la carte Kulinária
http://alacarte-kulinaria.blogspot.com/2010/02/variaciok-nyul-hatfilere.html

Aszalt szilvás nyúlhátfilé nyárs, narancsmártással - A'la carte Kulinária


Én nem készítettem hozzá mártást, de nekem a hús egy kicsit nélküle száraznak bizonyult. Mivel narancsos, aszalt szilvás jellege van az ételnek egy narancsos mártást javasolnák hozzá, melyhez a Czifray szakácskönyv adta az ötletet. (Csirke narancsmártásban)

Hozzávalók:
4 szelet nyúlhátfilé kiklopfolva (kb 200-300 gr)
6 db aszalt szilva
1 narancs
1 ek liszt
olaj


Elkészítése:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2. A nyúlhátfilét megsózzuk, majd nyársra (fogpiszkáló) húzzuk, úgy, hogy közben 1-1 fél aszalt szilvát helyezünk közzé. lsd a képen.
3. A narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
4. A húst betoljuk a sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük. A tepsibe, vagy tálba tegyünk alá olajat és a tetejét is öntözzük meg.
5. A lisztet kb 1 ek olajon megpirítjuk majd ráöntjük a narancs levét és a reszelt narancshéjat. Pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
6. Ha a hús megsült a mártással tálaljuk. Köretnek rizs, steak burgonya, esetleg valamilyen narancsos saláta passzol hozzá.

Jó étvágyat kíván hozzá:
A'la carte Kulinária
http://alacarte-kulinaria.blogspot.com/2010/02/variaciok-nyul-hatfilere.html

Édesköményes nyúlhátfilé - A'la carte Kulinária



Hozzávalók:
400 gr nyúl hátfilé
2 kisebb fej édeskömény
2 dl tejszín
víz

bors
1 csokor petrezselyem
olaj

Elkészítése:
1. A hátfilét felkockázzuk és olajon minden oldalát megpirítjuk, megsózzuk.
2. Az édesköményt felszeleteljük és kb 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd hozzáadjuk a húshoz. Pár percig pirítjuk a hússal.
3. Hozzáadjuk a tejszínt és szükség esetén adunk hozzá egy kis vizet is. Lefedve pároljuk kb 20 percig. A húsnak meg kell puhulnia. Ha ezt követően túl sok a lé, akkor fedő nélkül főzzük megfelelő sürüségűre.
4. Ha a hús elég puha hozzáadjuk az aprított petrezselymet és még 1 percig főzzük.
5. Tálalásnál megszórjuk frissen őrölt borssal. Ideális köret hozzá a rizs.

Jó étvágyat kíván hozzá:
A'la carte Kulinária
http://alacarte-kulinaria.blogspot.com/2010/02/variaciok-nyul-hatfilere.html

Spenótos, sajtos-sonkás nyúldagadó - Gabojsza konyhája


Karácsonykor is asztalra tenném.
Most a Tetrabbit Kft karácsonyi nyúllakoma receptversenyére készült.

Hozzávalók:
friss spenót
szeletelt füstölt, főtt sonka
nyúldagadó (annyi darab, ahány tekercset készítek)
füstölt sajt, kis rudacskákra vágva
szeletelt bacon
só, bors

Kiterítem egymás mellé a nyúl dagadókat, sózom, borsozom, betakarom friss spenót levelekkel, majd egy-egy szelet sonkával, még egy sor spenót levél és mindegyikbe teszek egy–egy füstölt sajt rudat, majd feltekertem. Bacontakaróban, sütőtálban egymás mellé fektetve, 180 fokos sütőben kb fél óra alatt szép pirosra sütöm. Salátával tálalom.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Gabojsza konyhája
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/11/spenotos-sajtos-sonkas-nyuldagado.html

Nyúlgerinc paszternák pürével, zöldségtoronnyal - Gabojsza konyhája


Hozzávalók 4 főre:
fejenként 2-3 csík nyúlgerinc filé
2 evőkanálnyi vaj
1 evőkanálnyi olívaolaj
30 dkg paszternák
2 dl tejszín, vagy tej
2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán
1-1 piros és sárga kaliforniai paprika
4 fej barna csiperke gomba
4 szál újhagyma
1 kisebb padlizsán
1 kis csokor petrezselyem
só és frissen őrölt bors


A zöldségeket megmosom. Az újhagymát 5-6 cm-es darabokra vágom, a paprikákat kicsumázom és fél centi széles csíkokra vágom, a padlizsánt is (héjastól) hasonló méretűre, a gombát felszeletelem. Serpenyőbe összemelegítek 1 evőkanálnyi olíva olajat és vajat, rádobom a zöldség hasábokat, a gombát és rázogatva, kevergetve roppanós-puhára készítem, majd hozzákeverem az aprított petrezselyem zöldjét. Tálalásig melegen tartom, a tányérra „tornyot” építek a zöldségekből.

A paszternák püréhez a megtisztított paszternákot kockákra vágom és egy edényben kevés sóval, annyi tejben (így kevésbé kalóriadús), vagy tejszínben (így krémesebb, sokkal finomabb), hogy éppen ellepje, lassú tűzön, hogy épp csak pöszörögve főjön és szépen kiadja az édes ízét, megfőzöm. Ezután a főzőlevével együtt pürésítem, reszelek bele parmezánt, tekerek bele borsot és kézi mixerrel, vagy habverővel krémesre habosítom. Tálaláskor teszek a zöldségtorony mellé egy kanálnyi pürét.

Utolsónak a nyúlgerinc filét készítem el: a sütőt előmelegítem 200 Celsius-fokra. A vékony nyúlgerinc-csíkokra nagyjából egy perc alatt vasserpenyőben, 1 evőkanálnyi vajon kérget sütök, majd félreteszem öt percre, fedő alatt pihenni. Ezután betolom a forró sütőbe öt percre, így biztosan nem száradnak ki, átsülnek és szaftosak maradnak. Jófajta sóval, frissen őrölt borssal fűszerezem és a zöldségtoronnyal, meg a paszternák pürével tálalom.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Gabojsza konyhája
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/11/nyulgerinc-paszternak-purevel.html

Olivás, paradicsomos, görögös nyúl cserépedényben - A'la carte Kulinária


Hozzávalók 4 személy részére:
4 db nyúlcomb
20-25 szem olajbogyó
4 paradicsom
oregánó
bazsalikom

bors
Elkészítése:
1. A cserépedényt ha szüksége vízbe állítjuk és hagyjuk had szívja meg magát. Ezáltal könnyebben párolódik majd benne a hús, mert a nedvességet kiadja magából meleg hatására. Sajnos ez csak azokra a tálakra érvényes, amelyek nem zománcosak. Mindenképp fontos, ne melegítsük elő a sütőt, ha ilyen edényt használunk.
2. A paradicsomok felét (2 db-ot) felkarikázunk és a tál aljában helyezzük. Meglocsoljuk olíva olajjal.
3. Rátesszük a húst, amit bőségesen beszórunk oregánóval, bazsalikommal, sózzuk, borsozzuk.
4. Hozzáadjuk az olajbogyót, rátesszük az edény tetejét és a sütőben 190 fokon kb 1 órát sütjük.
5. Levesszük az edény tetejét, hozzáadjuk a két egész paradicsomot és további 30 percig pirítjuk a nyulat.
Ha elkészült steak burgonyával, salátával (mondjuk görög salátával) tálaljuk.

Jó étvágyat kíván hozzá:
A'la carte Kulinária
http://alacarte-kulinaria.blogspot.com/2010/04/olivas-paradicsomos-gorogos-nyul.html

Sörös nyúl - Amari Blog

A házinyúl gerincét és a combokat egy serpenyőben olajon megpirítottam de csak annyira, hogy éppen kifehéredjen a hús külső része, majd megsóztam, megborsoztam és egy kiolajozott tepsibe tettem, leöntöttem barna sörrel és előmelegített 160 oC-os sütőbe tettem. Annyi sört öntöttem rá, hogy majdnem ellepte a húst, így sütöttem addig, amíg a sörlé félig elpárolgott róla. A teteje szépen világosbarnára pirult kb. egy óra alatt.
A húsradabokat tálalás előtt meglocsolgattam a tepsiben maradt pecsenyelével, majd párolt gombás rizzsel és vajas-balzsamecetes párolt almával tálaltam.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Amari Blog
http://amari.blog.hu/2010/11/18/nyullakoma

Nyúlgombóc leves - Amari Blog


Hozzávalók a leveshez:
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 nagy krumpli
1 darab zöldpaprika
1 darab paradicsom
2-3 szál friss lestyánlevél
2 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors

Hozzávalók a gombóchoz:
10 dkg darált nyúlhús
10 dkg nyúlmáj
1 evőkanál rétesliszt
1 tojás
1 kávéskanál őrölt fehér bors
1 kis fej vöröshagyma


A sárgarépát, fehérrépát és a krumplit megtisztítottam, jól megmostam és karikára, ill. kis darabokra vágtam. Egy fazékba tettem a répát és a krumplit, hozzáadtam egy kis fej egész vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, az apróra vágott lestyánlevelet, felöntöttem 1 liter hideg vízzel megsóztam, megborsoztam és elkezdtem főzni.

Ezután elkészítettem a gombócokat.
A ledaráltam a nyúlhúst és a nyúl máját, összekevertem az egész tojással, megfűszereztem sóval és borssal, ráreszeltem 1 kis fej vöröshagymát, megszórtam a rétesliszttel és jól összedolgoztam. A masszából kézzel diónyi gombócokat formáztam, majd hozzátettem mindet a már forrásban levő leveshez, hogy a továbbiakban együtt főjön minden. 20 perc alatt megfőtt a zöldség és a gombócok is. Levettem a tűzről, hozzáöntöttem 2 dl főzőtejszínt és elkevertem. A tetejét tálalás előtt megszórtam friss, apróra vágott petrezselyemlevéllel.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Amari Blog
http://amari.blog.hu/2010/11/18/nyullakoma

Fügés nyúl tagine - A'la carte Kulinária


Milyen gyakran esztek nyulat?
Mi egyre gyakrabban, szerencsére egyre több üzletben kapható. A Tetrabbit gasztroblogger versenyének a felhívására ismét terítékre került, nem is akármilyen formában. Tudjátok, imádom az arab ételeket, ha pedig megkívánom, nincs mese, valami arabosat kell főzni. A nyúl tehát némi karamellizált hagymával, római köménnyel, kurkumával, gyömbérrel és pár szem aszalt fügével együtt tagine-ként végezte. Több módja is van az igazi arab tagine elkészítésének, de valahogy nekem ez a karamellizált hagymás alap + vmilyen aszalt gyümölcs kombó olyannyira bejön, hogy nehezen szánom rá magam más stílusú receptre.


Hozzávalók 2 személyre:
500 gr nyúlháfilé vagy comb, filézve
2 nagy fej vöröshagyma
3 cm-es darab gyömbér
2 evőkanál cukor

100 gr aszalt füge
1,5 teáskanál őrölt római kömény
0,5 teáskanál kurkuma
egy nagyobb csipet fahéj

Elkészítése:
1. A hagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A gyömbért meghámozzuk és nagyon pici darabokra vágjuk. A kettő keverékét olajon kicsit megpároljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, kevés sót és megkaramellizáljuk.
2. A nyúlhúst kis kockákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. A húsok oldalát megpirítjuk, belekeverjük a fűszereket, sózzuk és felöntjük 2 dl vízzel. Hozzáadjuk a ketté vágott fügéket. Lefedve egy órán át pároljuk. Ha szükséges a vizet pótoljuk. Ha megpuhult a hús, akkor fedő nélkül kb 15 perc alatt nagy hőfokon besürítjuk a szaftot. Tagine tálban lenne igazi elkszíteni, aki teheti próbálkozzon vele.

Tálalás:
kuszkusszal
Jó étvágyat kíván hozzá: A'la carte Kulinária
http://alacarte-kulinaria.blogspot.com/2010/11/fuges-nyul-tagine.html

Rohanós reggel, gyors reggelivel - nyúlmájas quesadilla - Dióbisztró


Mialatt zajlott a készülődés, feldaraboltam a hagymát, ez most fehér színű volt, olíva olajon lassan elkezdtem párolni, ez alatt lecsöpögtettem a nyúl máját. Nagyon cuki kis darabok voltak, gyönyörű világos színű friss, előző este tejbe áztattam. Ha valaki aggódna, azért, hogy valami fura íze van, NINCS, máj ízű:)

Amikor elkészült, fűszereztem: só, bors, majoránna, kakukkfű, chili. Korábban írtunk a Quesadilla-ról, amikor szendvicset készítettünk belőle, a maradék tésztát lefagyasztottuk. Annának eszébe jutott mi lenne, ha ezzel ennénk. Nekem eszembe jutott, hogy régebben, a Buddha bárból mindenféle májas szendvicseket ettünk és nagyon imádtuk. Így állt össze a reggeli:): a tésztát, olíva olajjal lekentem, erre jött egy kis apróra vágott fekete erdő sonka, a feldarabolt máj, kaliforniai paprika darabok. Feltekertem hústűvel megtűztem, a sütőben összemelegítettem 5perc 200 fokon kb.ennyi a szendvics. Egy kis mártogatós jó hozzá, tejfölbe elkeverni egy kis fokhagymát, vagy krémsajtot tenni rá, egy kis paradicsommal. Különleges, laktató gyors, 20 perc alatt elkészül.
Bármilyen májból elkészíthető, a fűszerezés, ahogy szeretjük általában a májat. Minden alapanyagot használtunk már külön, külön, de ez a kombináció egészen különlegesre sikerült:))

Hozzávalók:
0,5 kg nyúl máj
2 db közepes hagyma
só, bors, chili, majoránna, kakukkfű
5 db quesadilla

a mártogatóshoz:
tejföl
2 gerezd fokhagyma
krémsajt

Jó étvágyat kíván hozzá: Dióbisztró
http://diobisztro.blogspot.com/2010/11/rohanos-reggel-gyors-reggelivel.html

Pirított nyúlcomb polentával, céklás narancsszósszal - Imbisz Blog


Hozzávalók:
50 dkg nyúlcombfilé
10 dkg kukoricadara
7 dl tej
8 dkg vaj
2 narancs
1 cékla
1 ek nádcukor
0,5 dl borpárlat
citrombors
bors
olívaolaj

A narancsok levét kifacsarjuk, egy kisebb edénybe öntjük, hozzáadjuk a nádcukrot, egy csipet sót és egy kevés borsot, a fél deci borpárlatot és egy kupica vizet, majd alacsony lángon sűríteni kezdjük. A céklát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, puhára főzzük, ha elkészült, leöntjük róla a vizet, alaposan lecsöpögtetjük, pürésítjük, majd a narancsszószhoz adjuk. Ha már kellően besűrűsödött a szósz, beledobunk kb. 3 dkg vajat, elkeverjük, kóstolunk, ha hiányolnánk bármit, most pótolhatjuk.

A tejet egy magasabb falú serpenyőbe öntjük, adunk hozzá egy kevés sót, felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát. Alacsony hőmérsékleten rendszeresen keverve kb. 20 percig főzzük, akkor beledobjuk a maradék vajat, átkeverjük, szögletes tálba vagy bármilyen lapos felületre öntjük, elsimítjuk, miután kicsit megszilárdult, vághatunk formákat kedvünk szerint.
A nyúlcombokat alaposan megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a vizet, megfelelő méretű darabokra vágjuk. Serpenyőben olívaolajat melegítünk, a filék mindkét oldalát közepes hőmérsékleten kb. 5 percig sütjük, közben megszórjuk kevés sóval és citromborssal. Ha elkészültek, olajat lecsöpögtetjük, vesszük a tányért, tálalás akár nálam vagy ahogy tetszik.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Frau Paprika

http://imbisz.blogspot.com/2010/11/nyul-visszater.html

Sáfrányos nyúlragu csicseriborsóval, zöld olajbogyóval - Flat Cat


Hozzávalók:
4 nyúlcomb (hátsó comb, csontos)(kb 85-90 dkg)
20 dkg olajbogyó (nagy szemű, zöld)
25 dkg csicseriborsó
2 dl nyúl alaplé
2 dl száraz fehérbor (könnyű, nem túl karakteres ízű)
1 nagy fej fehér hagyma (~ 10-12 dkg)
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
2 ek vaj
1 csokor petrezselyemzöld
nagy csipet sáfrány
1 babérlevél

A csicseriborsót beáztatom előző este, majd másnap bő, enyhén sós vízben puhára főzöm, leszűröm.
Az olajt felhevítem, hozzáadom a vajat és a combok mindkét oldalát aranyszínűre sütöm benne. Kiszedem a húst, a visszamaradt zsiradékra dobom a finomra aprított hagymát, üvegesre sütöm, majd hozzáadom a szintén finomra aprított fokhagymát, és felöntöm a borral. Hozzáadom a sáfrányt, babérlevelet, visszaszedem a combokat és visszaöntöm az alattuk összegyűlt levet is, sózom, hozzáadom az átöblített, lecsepegtetett olajbogyót, majd fedő alatt addig párolom kis láng felett, amíg a hús teljesen megpuhul, szinte már leomlik a csontról.
Hozzákeverem a csicseriborsót, majd még nagyjából negyedórán át főzöm, fedő nélkül, erősebb lángon, hogy a szaft elérje a kellő (egyébként ízlés szerinti) sűrűséget, a hús pedig tényleg leomoljon a csontokról.

Tálalás előtt kiemelem a combokat, a csicseriborsót elkeverem a finomra aprított petrezselyemzölddel, és visszarakom a húst a ragu tetejére.

Jó étvágyat kíván hozzá: Flat Cat
http://flat-cat.hu/2010/11/26/safranyos-nyul-ragu-csicseriborsoval-zold-olajbogyoval/

Sült nyúlcombok fehérbabos savanyú káposztával - Flat Cat


Hozzávalók:
4 nyúlcomb (hátsó, csontos)(80-90 dkg)
16-20 vékony szelet sózott szalonna (nem húsos, nem füstölt, ez úgy nagyjából 10 dkg)

fekete bors
fokhagyma, rozmaring ágak ízlés szerint
20 dkg nagy szemű fehérbab
30 dkg savanyú káposzta
4 dl alaplé (nyúl vagy csirke)
4 ek finomra aprított hagyma (~ 5 dkg)
2 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt húsos szalonna
2 ág borsikafű ( vagy 1 kk szárított)

A szalonnáról levágom a bőrt és a sózott részt, majd nagyon vékonyra szeletelem. A nyulat besózom, megszórom frissen őrölt borssal, majd begöngyölöm a szalonnával, hogy mindenhol egyenletesen befedje, így sütés során nem fog kiszáradni a hús. A szalonna lehet másmilyen is, akár füstölt, vagy pl bacon, de a nyúlhúsnak olyan finom íze van, hogy kár lenne azt elnyomni, ezért én egyszerű sózott szalonnát használtam hozzá, csak hogy megvédjem a húst a kiszáradástól. A fűszeresebb ízeket kedvelő vendégek számára készült egy rozmaringos fokhagymás változat, ennél a csont mellett vékony, hosszú pengéjű késsel felszúrtam a húst, és az így keletkezett nyílásba tömtem combonként egy gerezd hosszanti csíkokra vágott fokhagymát és egy kis darabka rozmaringot is.
A combokat sütőtálba fektetem, majd alufóliával lefedem, és 160°C fokra előmelegített sütőben így sütöm egy órán át, majd leveszem a fóliát, és enélkül sütöm még 75 percig- másfél óráig a combok méretétől függően.

Tálalás előtt a húsról a zsírt lecsepegtetem és a szalonnát leszedem a combokról.
A körethez az előző este beáztatott babot friss, enyhén sós vízben felteszem főni egy babérlevéllel, ha megpuhult, leszűröm.

A szalonnát apró kockákra vágom, majd serpenyőben lassan kiolvasztom a zsírját, pörcösre sütöm. Hozzáadom finomra vágott hagymát, üvegesre sütöm, megy hozzá a finomra aprított fokhagyma és az átöblített, kinyomkodott savanyú káposzta is. Hozzáadom a csombort, felöntöm az alaplével, sózom ha szükséges és addig forralom mérsékelt lángon, amíg már csak egy kevés lé marad alatta. Tálalás előtt a borsikafű ágakat kidobom belőle.

Jó étvágyat kíván hozzá: Flat Cat
http://flat-cat.hu/2010/11/26/sult-nyulcombok-feherbabos-savanyu-kaposztaval/

Nyúlpástétom tészta kosárban, erdei gombamártással - Kiskonyhám Ízei

Hozzávalók:
Pástétom:
egy fél kiló nyúl hús (jelen esetben gerinc)
1 hagyma
1 kisebb paprika
1 kisebb paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma

bors
majoránna
egy deci bor

Gombamártás:
250g erdei gomba (jelen esetben szárított)
2 dl főzőtejszín
1 kanál liszt
1 hagyma

bors
szerecsendió
szarvasgomba esszencia
rozmaring
2 gerezd fokhagyma
1 csomag, élesztős leveles tészta
1 tojás
szezámmag

A szárított gombát langyos vízbe áztatjuk.
A nyúlból készítünk egy pörkölthöz hasonló ételt. Egy kis olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd sorban hozzáadjuk a nagyobb darabokra szelt paprikát, fokhagymát és paradicsomot. Ha megpárolódtak, jöhet a felkockázott nyúl hús. A gerincét még főzés előtt szedjük ki, a kisebb csontokat, majd főzés után. Fűszerezzük és öntsük fel alaplével. A vége fele jöhet a bor. Ha kész hagyjuk egy kicsit hűlni.
Közben süssük elő a tésztakosarakat.

A leveles tésztát fektessük egy kilisztezett munkapultra. Ha nincs gyárilag kinyújtva, nyújtsuk közepesen vékonyságura. Szaggassunk 20 db kb. 8 cm széles kört. Mindegyiket kenjük be tojással. 4-et fektessünk sütőpapíros tepsire. Ez lesz az alap. A maradékot hármasával helyezzük egymásra, majd egy kisebb szaggatóval szaggassunk egy bő kört a közepébe és helyezzük az alapkora, úgy hogy egy kosárformát kapjunk. A maradványokat is süssük ki köret gyanánt. Mindegyik alkatrészünket kenjük át újra tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre. Sebaj, ha belső kör feljön sütés közben hűlésnél, lapogassuk vissza, de ezt megelőzendő még sütés előtt, mindegyik kosárba helyezzünk egy korong sütőpapírt és tegyünk rá pár szem babot nehezékként.

A gombához egy kis olajon dinszteljük meg egy apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra szelt ázott gombát. A levét ne dobjuk ki, hiszen az lesz hozzá az alaplevünk.
Fűszerezzük, préseljünk bele két fokhagymát és hagyjuk párolódni. Készítsünk egy tejszínes habarást, amivel besűrítjük és a legvégén, amikor kész adjuk hozzá a szarvasgomba esszenciát. Azt már ne főzzük.

Amikor már kézbaráttá hűlt, de még meleg a pörkölt szedjük ki a maradék csontokat és egy botmixer segítségével a húst és a szaft sűrűjét törjük át. A levét ne használjuk hozzá. A húspástétommal töltsük meg a kosarakat.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Kiskonyhám Ízei
http://kiskonyham.blogspot.com/2010/11/nyulpastetom-teszta-kosarban-erdei.html

Rozmaringgal füstölt nyúlgerinc, petrezselyem-pestóval, leveles tésztába bújtatva (en croute) - Sajtkukac


Hozzávalók:
500 g nyúlgerinc
vaj
só, bors
a füstöléshez
1/3 bögre rizs
1/3 bögre feketettea levél
3 ek nádcukor
3-4 ág rozmaring
a pestóhoz
1 csokor petrezselyem
egy marék rukkola
1 gerezd fokhagyma
egy marék dió, szárazon megpirítva
1 ek dióolaj
2 ek olívaolaj
só bors
az en croute sütéshez
egy csomag leveles tészta
1 tojás, felverve

a körethez:
csicsóka
olaj, vaj
só, bors

A húsdarabokat sóztam, borsoztam, majd forró vajon gyorsan körbepirítottam.
Az öntöttvas wokot 3-4 nagyobb darab alufóliával kibéleltem, hogy a szélén is bőven túllógjon.
Az aljába szórtam a rozmaringágakat, a cukrot, a rizst és a teát, majd alágyújtottam. Mikor füstölni kezdett ráraktam egy fém zöldségpárolót (ez a lábakon álló, lyukacsos alaptípus) és arra a húsokat.
A wok tetejét is hasonlóképpen kibéleltem alufóliával, s mikor rátettem a fedőt, a két túllógó alufóliadarabot szorosan összetekertem, hogy a füst odabent maradjon. Ilyenkor már esetleg érdemes kisebbre venni a lángot.
Közben a pestóhoz valókat aprítógépben krémesre kevertem és sóval, borssal igazítottam az ízén.
10-12 percnyi füstölés után kiszedtem a nyúlgerinceket, megkenegettem őket a pestóval, majd a levelestésztába csomagoltam, azt felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben (200ºC) aranybarnára sütöttem.
A körethez a csicsókákat megpucoltam, hasábokra vágtam és vaj-olaj keverékén megsütöttem. Nem lesz olyan ropogós, mint a krumpli, de izgalmas ízével feldobja az ételt.

Jó étvágyat kíván hozzá:
Sajtkukac
http://www.sajtkukac.hu/?p=4235

Nyúlcomb franciásan - Der Chef

Elindultunk a Tetrabbit Kft. által kiírt versenyen, amelynek célja a nyúlhús népszerűsítése. A dolog felkeltette az érdeklődésünket, mert még soha nem készítettünk nyúlhúst, mondhatni eddig nem volt érkezésünk kitekinteni, hogy mi is van a sertés, marha, hal és egyéb szokványos húsokon túl. Azt kell, hogy mondjam, van élet a határainkon túl is. Nem akartunk csak úgy ukmukfukk belegázolni a témába, hanem egy kicsit körbejártuk a témát, mindenki megnézte, milye van, mit tud az asztalhoz vinni. A fakultációt összehívtuk.

Hamar körvonalazódott, hogy ha igazán jó nyúlételt szeretnénk, akkor azért érdemes pár ökölszabályt, pontosabban jól bejáratott irányt betartani. Rengeteg információt kaptam Stuarttól, az angoltanáromtól, aki hat évet húzott le egy francia étterembe. Az egyik irány a ‘stew’ jelleg, azaz valamilyen ragu, pörkölt jellegű étel, amelyre a nyúlcomb kiválóan alkalmas. A másik irány a gerinc és a háton található nemesebb húsrészekből készült ételeket járja körül.

Mindkettő típusból szerettünk volna készíteni valamit, de sajnos azért a nyúlhús felhozatal nem éppen széles. Ezzel is persze csak most szembesültünk, hogy nyúlhúst kerestünk. Erre fel is hívjuk a Tetrabbit figyelmét, hogy szerencsés lenne, ha minden húsrész kapható lenne (sajnos gerinc-hát részt nem kaptunk), illetve az előrecsomagolt megoldás sohasem a legvonzóbb megoldás, de erre biztosan megvan a magyarázat. Tehát először a nyúlcomb, majd a lapocka-láb rész került terítékre.

Hozzávalók:
0,7 kg nyúlcomb
1 répa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/5-öd kelkáposzta
10 szem fekete olívabogyó
2 szelet zsírszalonna
10 dkg liszt
2 dl fehér bor
3cl ecet
3 dl csontlé
csipetnyi só, bors
2 rozmaringág
1 ág zsálya
3dl tejföl
Polenta: kb. 250 g kukoricadara és kb. 1,7 l víz

A combok konyhakész állapotban voltak az előrecsomagolt dobozban. A húsokat megmostuk, majd sóztuk, borsoztuk. Lisztbe mártottuk, majd előzőleg olvasztott szalonna zsírjában elősütöttük, kérget sütöttünk a húsra. A húsokat kiemeltük a zsírból, majd a lábasba raktuk a karikára vágott répát, fehérrépát, hagymát, fokhagymát, nagyon kevés kelkáposztát. Fűszerként rozmaringot, zsályát adtunk a zöldségekhez. Ezt erős lángon megpirítottuk, majd felengedtük csontlével, majd egyből adtunk is hozzá fehérbort, és egy kevés ecetet. Ezután a húsokat visszahelyeztük a lébe, és lassú tűzön, fedő alatt kezdtük el párolni. Közben még magozott, fekete olívabogyókat adtunk hozzá.

Mindeközben belecsaptunk a polenta készítésébe, amely tipikusan pofonegyszerű dolognak tűnő köret, de aztán amikor úgy istenigazából belemegyünk, akkor kiderül, hogy nagyon nem az, sőt megfogadjuk, hogy soha többet nem csinálunk ilyet, pedig kifejezetten kellemes köret, csak éppen a megtérülési ráta (idő, ráfordított munka, élvezeti érték) nem az igazi.

Tehát a vizet felforralom, bele a polenta, folyamatosan kavargatjuk kb. félóráig, közben vigyázzunk, mert ahogy egyre jobban forr a massza, úgy csap ki egyre forróbbat, a végén már csak sütőkesztyűvel mertük megfogni a fakanalat. Egy kis só mehet bele.
Ezek után olajozott tepsire kiöntjük az egészet, mindezt azért, hogy megszilárduljon, itt még egy kicsit sóztuk, mert úgy tűnt kevés lesz, illetve meg is borsoztuk egy kicsit. Miután megkeményedett, felvágtuk háromszögekre és négyzetekre, de bármire fel lehet. Egyik részét serpenyőben sütöttük olívaolajon, de ez kevésbé bizonyult jó megoldásnak, mert csak felszívta az olajat, és alig pirult meg. A másik részét sütőben sütöttük, de úgy, hogy megfordítottuk a polenta darabokat (vagyis az olajos oldal került felülre, ezt az oldalt is sózzuk, borsozzuk). Majd így sütöttük készre.

Közben nem feledkeztünk meg a nyúlról sem. Amint a hús majdnem megpuhult, a zöldséges lé egy részét összeturmixoltuk, amelyhez hozzáadtuk a tejfölt és a lisztet, majd ezt visszaöntve lábasba, sűrítettük a ragunkat. Még egyet forraltunk rajta, és elkészült a nyúlcomb.

Előmelegített tányérra (ha lenne tányérmelegítőnk) tálaljuk, polentával körítjük, rozmaringszárral díszítjük.

Az eredménnyel kifejezetten elégedettek voltunk, a jelek szerint experimentális túránk meghozta a gyümölcsét. A nyúlcomb kifejezetten kellemes csalódás volt, nagyon jóízű hús, amely egyálalán nem nehéz étel, így az valamilyen egyszerűbb módozatban simán lehetne valamilyen könnyített étkezés része is. Azt hiszem fogunk még ehhez a húshoz nyúlni. (:


Jó étvágyat kíván hozzá: Der Chef
http://www.derchef.hu/2010-11/fakultacio-nyulcomb-franciasan

Nyúl lapocka ratatouille-jal és kuszkusszal - Der Chef

A Tetrabbit Kft felhívására készült második receptünk lapockából készült, kis francia és marokkói beütéssel. Lássuk.

Hozzávalók:
60 dkg nyúl lapocka
5 dkg szalonna
40 dkg padlizsán
40 dkg cukkini
2 nagyobb kaliforniai paprika
3 fej hagyma
4 db paradicsom
25 dkg kuszkusz
1 dl fehérbor
só, bors, mustár, rozmaring, örölt chili,

A nyúl lapockáját mustárral és borssal jól bekentük, majd félretettük kicsit pihenni.
Nekiálltunk a ratatouille elkészítésének. Igazából ez nem egy ördögi feladat, majdnem ugyanúgy készül, mint egy rendes magyar lecsó, csak éppen ez a franciák lecsója. :) Kockára vágott szalonnán hagymát pirítottunk, majd az előre összevágott zöldségeket (padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika, paradicsom) rádobtuk. Nem volt más dolgunk, csak a rendszeres kevergetés és a fűszerezés. Került bele só, bors, némi őrölt chili, rozmaring és persze egy korty fehér bor is. Miután kellően összepárolódtak a zöldségek, félrehúztuk a tűzről és elkészítettük köretünk másik részét a kuszkuszt.

Kuszkusszal már sokszor találkoztunk, viszont sosem főztünk vele. A kuszkusz Észak-Afrikában nemzeti eledelnek számít, búzadarából készítik, különleges technikával apró gömbökké morzsolják, majd több napig szárítják. Az elkészítése pofon egyszerű. A kuszkuszt másfélszeres forró vízzel leöntjük, sózzuk, megkeverjük és lefedett lábosban 10 percre félretesszük.
Előkaptuk a pihenő lapockákat, majd serpenyőben, kevés olajon jól átsütöttük mindkét oldalról. Amikor szépen megpirult a hús, a félretett ratatouille-ba helyeztük őket és rövid ideig még pároltuk őket.

Tálalását többféleképpen próbáltuk: Nyúl lapocka csak ratatouille-jal, nyúl lapocka ratatouille-jal és kuszkusszal. Nekünk mindkettő tetszett. 

Jó étvágyat kíván hozzá:
Der Chef
http://www.derchef.hu/2010-11/fakultacio-nyul-ratatouille-jal-es-kuszkusszal