2010. július 23., péntek

Nyúl duett zsályás gnocchival


Hozzávalók

2 egész nyúl

zöldfűszer

tárkony

kakukkfű

bazslikom

körte

spenót


Körethez

burgonya

durum liszt

tojás

vaj

A nyúl csontos részeiből ragut készítünk a kicsontozott részeket pedig zöldfűszerekkel befűszerezzük mintegy kérget képzünk és betekerjük majd kívülről tárkonnyal, bazsalikommal és kakukkfűvel fűszerezzük és roston sütjük

Körethez megfőzzük és összetörjük a burgonyát, durum lisztet, tojást és ízlés szerinti sót teszünk hozzá. A gombóckákat forró vízben kifőzzük és a végén vajon átfuttatjuk majd zsályával meghintjük.

A gnocchihoz ledarált körtéből és spenótból szószt készítünk.

Jó étvágyat kíván a Sarki Fűszeres Étterem!

Tepsi Füles


Hozzávalók

2 db tisztított nyúl,

bacon szalonna,

só,

bors,

friss rozmaring,

kakukkfű,

fokhagyma,

olíva olaj

a körethez új burgonya és petrezselyem


A nyulakat a tisztítás után feldarabolom, enyhén besózom, fél órát állni hagyom.

A tepsibe kevés olíva olajat öntök, a nyúl darabokat belehelyezem. Borssal, (nagyon) kevés kakukkfűvel, három gerezd zúzott fokhagymával és friss rozmaring ág darabokkal fűszerezem. A fűszerezett húsokat vékonyra szelt bacon szalonna csíkokkal borítom. A tepsit ezt követően alufóliával lefedem.

Megközelítőleg 60-70 percig sütöm fólia alatt, majd azt levéve még 15 percig.

Köretként petrezselymes új burgonyát kínálunk hozzá, melynél a petrezselyemhez szintén keverünk egy kevés kakukkfüvet.


Jó étvágyat kíván a Székesfehérvári Tűzoltóság!


Tárkonyos nyúlvacsora

Nyúlragu:

1 nyúlcomb

1 fej vöröshagyma

5 dkg vaj

5 dkg laskagomba

5 dkg karalábé

1 dl fehérbor

fehér bors

babérlevél



Alapléhez:

10 dkg nyúlcsont

5 dkg vaj

1 dl fehérbor



Nyúlkorona

1 nyúlgerinc

1 szál friss tárkony

1 dl olaj

2 cl pálinka



Nyúlcsülök:

1 nyúlcomb

3 dkg füstölt szalonna

3 levél tárkony

olaj

pálinka



Köret:

1 db egész karalábé

1-2 db sárgarépa

3 db újburgonya

5-6 levél csalán

1 dkg fenyőmag

3 dkg vaj


A raguhoz a nyulat kisebb darabokra aprítjuk, és finomra vágott vöröshagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel kevés húslevesben (az alaplében) puhára pároljuk. Teljes puhulás előtt az előkészített laskagombát hozzáadjuk, és mindkettő puhulásáig a fehérbor hozzáadásával egybefőzzük.


Ha többféleképpen szeretnénk a nyulat elkészíteni, akkor a combokat és a gerincet tárkonyos pálinkás pácban kicsit állni hagyjuk, majd szalonnát pirítunk és a páclében pirosra sütjük.

Köretként vajon megpirítjuk a fenyőmagot, majd hozzáadjuk a zöldségeket és kicsit megpároljuk őket.


Jó étvágyat kíván a Hotel Azúr Siófok!

2010. július 22., csütörtök

Nyúlvadas


Hozzávalók

1 db egész nyúl (kb. 1,5 kg) belsőségekkel együtt

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 fej hagyma

1-2 babérlevél

8-10 szem fekete bors

1 pohár tejföl

2-3 evőkanál liszt

mustár

ecet vagy citromlé

A megtisztított nyulat feldaraboljuk, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a sárgarépát, a gyökeret, a hagymát és a sót. Feltesszük főni. Amikor felforr, a habját leszedjük, hozzáadjuk a babérlevelet és a fekete borsot. Lassú tűzön 1-1,5 óra alatt megfő.

A húslét leszűrjük, kb. 2 dl-t félreteszünk belőle. A húst kicsontozzuk, a sárgarépát és a gyökeret villával szétnyomkodjuk. A levet újra felforraljuk, hozzáadjuk a húst és a zöldségeket, mustárral, ecettel ízesítjük. A félretett léhez hozzáadjuk a tejfölt és a lisztet, simára keverjük, és hozzáadjuk a húsléhez. Az egészet összeforraljuk. Ha túl híg lenne, akkor még egy kevés liszttel sűríthetjük. Tetszés szerinti tésztával tálaljuk.

Jó étvágyat kíván a Szalay Dakar Team!

Zöldségekkel párolt nyúlcomb


Hozzávalók

2 egész nyúl

2 fej vöröshagyma

½ édeskömény

½ fokhagyma

kacsa/libazsír

2 babérlevél

5 szem fekete bors

2 szem szegfű

3 szem borókabogyó

2 ek mustármag

1 ek római kömény

1 cs petrezselyem

1 cs snidling

1 cs kakukkfű

4 répa/újrépa

1 zeller

1 csomag shallot

újkrumpli, hozzá:

koriander mag

nigella mag (fekete hagymamag)

cayenne bors

zellerzöld

A nyulakat kicsontozom, a combokat és a lapockát félreteszem a gerinccel és a májjal, majd a csontokat kisebb darabokra vágom majd libazsíron alaposan megpirítom, flambírozom a pálinkával.

Hozzáadom az édesköményt, a vöröshagymát, mustármaggal és római köménnyel megpirítom.

Felöntöm hideg vízzel majd kb 40 percig főzöm a többi fűszerrel, és a levet leszűröm és félreteszem.

A nyulakat libazsíron kifehérítem majd félreteszem. Répát, zellert és salottát nagyobb darabokra vágok és lepirítom. Ráöntöm az alaplevet, beleteszem a combokat, a lapockát és kártussal (körbevágott, középen kilyukasztott sütőpapír) letakarva a kakukkfűvel 20 percig párolom.. Hozzáadom a gerincet további 10 percre, majd a tűzről levéve a zöldfűszereket (snidling, petrezselyem, kakukkfű) belekeverve hagyom állni legalább 10 percet.

Köret

Az újburgonyát méretétől függően egyben vagy félbe vágva az alábbi keverékkel kenem be: koriander mag, nigella mag, cayenne bors, libazsír, zellerzöld. Utána alufóliába csomagolva 10-15 percre a parázsra teszem.


Jó étvágyat kíván a Haris Család!

Rozmaringos, rókagombás nyúlpörkölt

Hozzávalók

2 egész nyúl

30 dkg mangalicazsír

50 dkg hagyma

40 dkg paprika, paradicsom

1 kg rókagomba

6 db rozmaringszár

7 dl rozé bor

1,5 dl pálinka

1 kg krumpli

só, pirospaprika

Az apróra vágott hagymát sárgára pirítom a zsírban. Ezután a szintén apróra vágott paprikával pirítom egy-másfél percig. Ezután lehúzom a tűzről, kicsit hűlni hagyom. Ezután meghintem pirospaprikával, majd rozmaringot teszek bele és egy kevés borsot. A kockára vágott nyúlhúst beleteszem és összekeverem a már elkészült alappal. Ezután kb. 1 deci vizet töltök rá, és főzni kezdem. Néhány perc múlva felöntöm vízzel. Fedő alatt, épp hogy csak rotyogjon. Amikor félig kész, hozzáadom a rozé bort, majd mikor már majdnem kész, beleteszem a rókagombát is és készre főzöm.

Tarhonyával, nokedlivel vagy burgonyával ajánlom.
Jó étvágyat kíván a Mammut Bowling Club!




Rabbit á la Carlo..... vagyis „fuss el pörkölt”



Hozzávalók

nyúl

vöröshagyma

füstölt szalonna

fokhagyma

paradicsom

zöld paprika

vörösbor

konyak

rozmaring

mustár

só, bors

A felhevített zsírban kisütöm a felkockázott szalonnát, megpirítom rajta az apróra vágott hagymát, a tűzről félrehúzva meghintem pirospaprikával. Összekeverem, felöntöm kevés vízzel, a tűzre visszatéve hozzáadom a felkockázott, előzőleg sózott, borsozott nyúlhúst. Lepirítom, majd felöntöm vízzel, félpuhára főzöm.

Amikor a hús félig megpuhult, felöntöm a fele borral, hozzáadom a felkockázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát, így főzöm tovább. Ha a hús már majdnem teljesen megpuhultak, beledobom a felkarikázott paprikát, felöntöm a maradék borral, és a konyakkal, majd készre főzöm.

Nem érdemes krumplival vagy hasonlókkal elrontani, friss kenyérrel, kovászos uborkával, illetve csípős savanyúsággal, mondjuk hegyes, vagy cseresznye paprikával az igazi!

Jó étvágyat kíván a Fejér megyei Rendőr Főkapitányság!

Lecsós nyúlbatyu


Hozzávalók

1 egész nyúl

vöröshagyma

póréhagyma

paradicsom

paprika

zsírszalonna

fokhagyma

só, bors

Az egész nyulat teletűzdeljük fokhagyma darabokkal és kívül belül megsózzuk, megborsozzuk.

A hagymát, paprikát, paradicsomot, póréhagymát kockákra vágjuk, összekeverjük és beletöltjük a nyúl hasába.

Ezután a nyulat vékonyra szeletelt zsírszalonnába betekerjük, ezt fóliába csavarjuk és parázsba tesszük.

A parázsban körülbelül 45 perc alatt készül el.

Köretként egész burgonyákat tekerünk szalonnába és ezeket is fóliában parázson készítjük el.

Jó étvágyat kíván az Ebatta étterem!


Nyúl kakukkfűvel és fenyőmaggal

Hozzávalók 2 személyre

1 nyúl szétbontva

3 evőkanál olívaolaj

50 gr fenyőmag megpirítva

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

25 gr vaj

4 ág kakukkfű

175 ml 5 puttonyos tokaji aszú

150 ml csirkealaplé

250 gr sárgarépa szeletelve

fél citrom leve

Az olajat egy vastag falú lábosban felmelegítjük. A forró olajhoz adjuk a nyúlcombokat. Aranybarnára sütjük, majd a többi nyúldarabot is hozzáadjuk. Amikor minden darab megsült beletesszük a fenyőmagot, a fokhagymát és 5 percig tovább sütjük. Ügyelünk arra, hogy ne égjen oda, ezután hozzáadjuk a vajat és a kakukkfüvet is. Amikor a kakukkfű megsült, de még nem színeződött el ráöntjük a bort és a felére redukáljuk. Beleöntjük a csirkealaplét, hozzáadjuk a sárgarépát és a citrom levét. Lefedve 20 percig illetve puhulásig főzzük. Amikor a hús és a sárgarépa megpuhult ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Köretként tálalhatjuk polentával vagy héjában főtt burgonyával.

Jó étvágyat kíván a Sauska Pincészet!

Kupi borában fürdőző részeges házinyúl kucsmagombával

Hozzávalók

kicsontozott nyúlhús

vöröshagyma

alma

avokádó

meggy pálinka

kivi

olívaolaj

gyömbér

fokhagyma

só, bors

A kockákra vágott nyúlhúst kivis olívás meggy pálinkás pácban pácoljuk néhány órán keresztül.

A pácba teszünk még gyömbért, fokhagymát, sót és borsot. majd nyársra húzzuk felváltva a hagymával és egyéb zöldségekkel.

Köretként fenyőmagos avokádót és almát kínálunk.


Jó étvágyat kíván a Velence Resort & Spa!

Nyárson sült nyúl tökös paradicsom raguval és hamuban sült burgonyával

Hozzávalók

2 egész nyúl

húsos szalonna

fokhagyma

burgonya

paradicsom

tök

fehérbor

cigánymeggy pálinka

olívaolaj

snidling

só, bors

Az egész nyulakat húsos fehérboros fokhagymás pácban állni hagyjuk, sóval borssal ízesítjük. Ezt szalonnába göngyöljük és fóliába csavarjuk majd szabad tűz felett nyársra húzzuk.

1,5 óra sütés után levesszük az alufóliát, fokhagymás, olívaolajos cigánymeggy pálinkás páccal kenegtjük és erős parázs fölött pirosra sütjük

Mindeközben a parázsba alufóliában csavart burgonyát sütöttünk, amit 4 darabba vágunk és a fóliába snidlinges fokhagymás olajat teszünk.

Miután a nyúlhús elkészült wok edényt teszünk a parázsra és ebbe forró olíva olajon kb 5 percig főzzük a zsenge reszelt tököt, majd amikor összeesett, csíkokra vágott paradicsomot teszünk hozzá, finomra vágott fokhagymával és kaporral együtt és ezt még 5 percig főzzük.


Jó étvágyat kíván a Bortársaság!



2010. július 21., szerda

Zöldfűszeres agárdi nyúlfasírt


Hozzávalók

2 egész nyúlcsülök

mangalica szalonna

vöröshagyma

fokhagyma

zöldfűszerek

kakukkfű

zsálya

meggy

pálinka

zöldségek tetszés szerint

A nyúlhúst kicsontozzuk és a húst apró darabokra vágjuk, és ugyanígy teszünk a mangalica szalonnával is. Ezt összekeverjük, és hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, a fűszereket és a fasírthoz szükséges alapanyagokat; kis tojást és kenyeret.

A fasírt közepébe egy pálinkában áztatott meggyet rejtünk és kisütjük őket.

Köretként ízlés szerinti zöldségeket grillezünk (paprikát, burgonyát, spárgát, répát, cukkinit stb.) és meggymártással tálaljuk.

Jó étvágyat kíván a Pikantó Étterem!

Vörösboros nyúl pálinkás meggyel


Az Agárdi Cigánymeggy Fesztiválon a Búsuló Juhász Étterem is részt vett a főzőversenyen. Nézzük, mit főzött nyúlhúsból a neves étterem.

Hozzávalók


2 egész nyúl

cabernet franc bor

dijoni mustár

paradicsommag olaj

tasmán és jáva bors (de ha nem tudjuk beszerezni, akkor többszínű borsot használjunk)

muscovado (nád) cukor

burgonya

vaj

mandula

mogyoró

pisztácia (lehetőleg iráni)

pálinkában áztatott meggy

A nyulat nyárson sütjük készre ezalatt a burgonyát a magokkal együtt vajon serpenyőben megpirítjuk. Kis idő elteltével hozzáadjuk a bort és a mustárt. Amikor a burgonya már majdnem készen van, akkor adjuk hozzá a pálinkás meggyet és a jáva borsot, hogy ne vesszen el az íze.


Jó étvágyat kíván a Búsuló Juhász Étterem!



Zsályás nyúl slambuc

Az Agárdi Cigánymeggy Fesztiválon a Haxen Király Étterem is részt vett a főzőversenyen. Nézzük, mit főzött nyúlhúsból a neves étterem.

Hozzávalók

nyúlhús

szalonna

lebbencs tészta

vöröshagyma

paprika

paradicsom

burgonya

fűszerpaprika

só, bors, zsálya

Szalonnát pirítunk majd kivesszük a serpenyőből és a zsírban megpirítjuk a lebbencs tésztát. Azt is kivesszük, majd kicsire vágott hagymát, paprikát, paradicsomot és fűszerpaprikát teszünk bele.

Kicsit később hozzá tesszük a húst és pörköljük.

Hozzáadjuk a sót, borsot és a zsályát is.

Amikor majdnem kész akkor hozzáadjuk a burgonyát és a tésztát egy lassú tűzön egy óráiág pároljuk.


Jó étvágyat kíván a Haxen Király Étterem!


Fehérboros nyúlragu zöldségekkel

Az Agárdi Cigánymeggy Fesztiválon a Déryné is részt vett a főzőversenyen. Nézzük, mit főzött nyúlhúsból Ekler Viktor és csapata étterem.

Hozzávalók

3 kg egész nyúl (2 db)

1,5 kg burgonya

30 dkg sárgarépa

30 dkg füstölt szalonna

30 dkg rókagomba

30 dkg zöldbab

5 dkg fokhagyma

20 dkg spárga

10 dkg póréhagyma

60 dkg burgonya

15 dkg mangalica kolbász

fehérbor

mustár

só, bors

A szalonnát kisütjük, amelynek zsírja fogja az alapot képezni. Ezen üvegesre pirítjuk a hagymát majd hozzáadjuk a feldarabolt nyulat és a fehérbort. Fűszerek folyamatos hozzáadásával félig készre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldségeket, a mustárt a zöldfűszereket és behabarjuk.

Köretként burgonyagombócot ajánlunk hozzá.

Jó étvágyat kíván a Déryné Café!


Provence-i nyúl fehérborral

Hozzávalók
1 egész nyúl (esetünkben 1,4 kg)

2 zellerszár
10 db koktélparadicsom
1 palack fehérbor
5 salotta hagyma
2 fej fokhagyma
1 csokor rozmaring
2 púpos ek liszt
1 csokor újhagyma
80 dkg sütnivaló burgonya

A nyulat megmosom, leszárítom és szétdarabolom (egyben is hagyható, de úgy nem lehet jól körbepirítani). Sózom és frissen őrölt borssal megszórom. A salotta hagymákat megpucolom és negyedbe vágom, a fokhagymát is megpucolom. Kevés olajon a nyúl darabjait körbepirítom, ez szó szerint értendő! Ha ez megvan, átpakolom a nyulat egy tepsibe és a serpenyőben maradt olívaolajra dobom a hagymát és a fokhagymákat. Átforgatom, majd rászórom a lisztet, 1 percig pirítom és felöntöm a borral. Beledobom a rozmaringot is és 2-3 percig rotyogtatom, majd a húsra öntöm. A tepsit alufóliával lefedem és 200 fokon 1,5 órát párolom. Ennyi idő alatt a nyúl omlósan puha lesz. Ekkor leveszem az alufóliát, beleteszem a zellerszárat, a koktélparadicsomot és az újhagymát és még 45 percig sütögetem.
A burgonyát megpucolom, lereszelem, megfűszerezem és köretként tócsnit készítek.

Jó étvágyat kíván a Heimann Család!


2010. július 16., péntek

Cigánymeggy fesztivál: a zsűri is nagyot alakított


A főzőversenyt a Tetrabbit Kft által támogatott főzőversenyen a zsűri tagjai is részt vettek a mesterszakácsok főzőbemutatóján. A következő nyúlból készült ételek elkészítését követhettük nyomon, illetve a végeredményt meg is kóstolhattuk:


Bíró Lajos (Bock Bisztro, Budapest)
Spenótos nyúlgerinc tejszínes tormás zsemlemártással

Gianni Annioni (Pommo D'Oro Étterem, Budapest)
Nyúlrolád és comb pásztor módra

Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Balatonszemes)
Palóc nyúlragu nyúlcomb filéből

2010. július 13., kedd

Majorannás nyúlhús zöldhagymás pirított burgonyával

Hozzávalók 4 személyre:

8 db nyúlfilé

2 evőkanál fűszerkeverék

0,5 dl olívaolaj

1 dl víz

70 dkg héjában főtt burgonya

3 szál zöldhagyma

4 dkg margarin

1 kiskanál só


A megtisztított nyúlhúst megszórjuk majorannával és fűszerekkel, tepsi tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, aláöntjük a vizet, és alufóliával letakarva 180 fokra felmelegített sütőben 35-40 percet pároljuk. Ezután levesszük róla a fóliát, és a forró sütőbe visszatéve 15 perc alatt pirosra sütjük.

Közben a körethez, sós vízben megfőzzük a burgonyát héjában, meghámozzuk, cikkekre daraboljuk majd a megmosott zöldhagymát 3 centis darabokra vágjuk. Végül a margarint serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk az előkészített burgonyát, és magas tűzön rázogatva 3-4 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöld hagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és további 4 perc alatt készre pirítjuk. Ha elkészült, a forró, ropogósra sült nyúlhússal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

Agárdi Cigánymeggy fesztivál főzőverseny 2. helyezettje


Ahogy esik, úgy puffan nyúl, meggy "ambróziával"
A
Selection Borszaküzlet versenyfőztjének receptje:

Vegyél két egész nyulat, mosd meg, tisztítsd le, majd vágd darabokra (a combokat természetesen egészben hagyni). Fogj négy fej vöröshagymát, vágd apróra, majd olajon pirítsd üvegesre. Amíg pirul, 5-6 paradicsomot és paprikát vágj fel kis kockákra, majd amikor a hagyma már szépre pirult add hozzá.

Ekkor adhatunk hozzá már fűszereket: só, feketebors, őrölt kömény, pirospaprika, kakukkfű, rozmaring (ez utóbbi kettőből a legjobb ha friss, zöld). Természetesen 5-10 percenkén érdemes megkavarni, vagy megforgatni a bográcsot, hogy ne kapjon oda.

Megvárjuk, amíg a paradicsom is és a paprika is szépen összeesik, puhára fő, majd hozzá bele dobjuk a nyulat darabokat, és felengedjük annyi vízzel, hogy a húst teljesen ellepje. Miközben fő a nyuszi, egyszer kétszer megkavarjuk, megmozgatjuk, és a szaft kóstolgatások közepette ízlés szerint adunk hozzá az előbbi fűszerekből.

Amíg a bográcsunkban rotyog a finomság, megpucolunk kb. fél kiló krumplit, majd felkockázzuk. 1, másfél óra után, mikor már a hús szépe fehérre főtt, lecsöpögtetjük a krumplit, majd hozzá adjuk a többihez, végül addig főzzük, míg a krumpli el nem készül.

Ameddig várakozunk vegyünk 1 dl magozott meggy befőttet, adjunk hozzá egy-másfél evőkanál étkezési zselatint, majd melegítsük föl. Miközben hűtjük, hozzá adunk 4cl Agárdi Cigánymeggy pálinkát, formába töltjük és berakjuk a hűtőszekrénybe, vagy egy jéggel teli hűtőládába.

Amint a bogrács tartalma elkészült, a tányérra tesszük a húst, majd lecsepegtetve a sűrűjét, és mellé a megkocsonyásodott „ambróziát”. Friss kakukkfűvel, és rozmaringgal díszítjük.